Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Ardından Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak yaptığı açılış konuşmasında: “2016 Uluslar arası Bakliyat Yılı kapsamında düzenlemiş olduğumuz etkinliğimize hoş geldiniz. Dünya üzerinde tarımı çok eski yıllardan beri yapılmakta olan yemeklik tane baklagillerin diğer bir değişle bakliyat ürünlerinin insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı protein gereksiniminin karşılanmasını bakımından büyük önemi bulunmaktadır. Beslenmede bitkisel proteinin ana kaynağını oluşturan yemeklik baklagiller dünya ve ülkemiz için çok önemlidir. Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından tahıllardan sonra gelen tane ürünüdürler. Dünyada yaklaşık 78 milyon ton üretim ve 50 milyon dolarlık piyasa değerine sahip bir ürün grubudur. Ülkemizin bulunduğu coğrafya baklagillerin gen merkezi olarak kabul edilen bir coğrafyadır. Türkiye dünya bakliyat üretimi ve dış ticaretinde önemli bir ülkedir. FAO verilerine göre ülkemiz dünya üretimi sıralamasında 6. Sırada mercimek üretiminde ise 4. Sıradadır. Ülkemizde yaygın olarak üretimi yapılan 9 tür baklagil çeşidi bulunmaktadır. Baklagillerin bizim için diğer bir faydalı yanı ise toprak altı biyo çeşitliliğe olan olumlu katkılarıdır. Bakliyatlar ekildikleri alanlardaki toprak yapısını ve içeriğini düzenleyici katkı sağlamaktadırlar. Bizler bugün küresel ısınmayı sera gazlarını karbon salınımlarını konuşuyoruz. Dünyada çeltik alanlarından kaynaklanan sera gazı miktarının geliştirilebilecek çeşitler ile nasıl azaltılabileceği araştırılıyor. “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Besleyici Tohumlar” sloganı ile 2016 yılı uluslar arası bakliyat yılı ilan edilmiştir.” dedi.
Yarışmaya 10 bayan yarışmacı katıldı ve bütün yarışmacılar keşkek yemeği pişirdi. Jüri üyeliğini ise Mehmet Barbudak, Yardımcı Doçent Doktor Özlem Sürücü, Şirin Aydın yaptı. Yarışma başlamadan önce baklagillerin geçmişi ve faydalarını anlatan bir slayt gösterimi yapıldı. Ardından yarışmacılar pişirdikleri keşkek yemeklerini sıra ile jüri üyelerine tattırdılar. Yemekleri tattıktan sonra kısa bir değerlendirme yaparak birinci ikinci ve üçüncü yarışmacılar belirlendi. Yarışmanın birincisi Gülçin gül, ikincisi Nurcan Doğan, üçüncü Filiz Arslan oldu. Birinci olan yarışmacıya tam, altın bakliyat sponsoru, Helesa’nın bakliyat ürünleri ve teşekkür belgesi hediye edildi. İkinci ve üçüncü olan yarışmacılara da gram altın ve aynı şekilde bakliyat ürünleri ve teşekkür plaketleri hediye edildi.
Ödüllerin verilmesinin ardından Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinin restaurantında programa katılanlara yemek ikramında bulunuldu.
Yarışmada birinci olan Gülçin Gül yaptığı açıklamada: “Bu yarışmaya katılmama arkadaşım vesile oldu. Bir gün beni aradı ve böyle bir yarışma olduğunu söyledi. Bende katıldım. Keşkek pişirirken etin ve etin suyunun lezzet verdiğine inanıyorum. Zaten çocukluğumuzdan beri yediğimiz bir yemekti. Bugünde çok şükür nasip oldu birinci oldum.” dedi.