TR82 Bölgesi’ne yönelik 41 milyon liralık desteğinin sağlanacağı programda Çankırı ili projelerinin tanıtımı Çankırı Valisi Abdullah Ayaz başkanlığında gerçekleştirildi. Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çıbık, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten ile proje yararlanıcısı kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Çankırı’da BAKAP kapsamında uygulanacak 15 milyon 250 bin lira bütçeli 4 projenin kamuoyuna tanıtımı yapıldı.
Projeler Tanıtıldı
Çankırı Valiliği toplantı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısının açılışında konuşan Vali Abdullah Ayaz, “Bizim bir şekilde tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmamız gerekiyor. Bunun için de kırsal nüfusun artırılması gerekiyor. Bu aldığımız makinaların ve ekipmanların üretime katkı sağlaması için çalıştıracak insanlara ihtiyaç var. Dolayısıyla üretimi canlı tutmamız için de bölgeyi cazibe merkezine dönüştürmek durumundayız. Tarımla uğraşan insanımız ürettiğinden iyi para kazanabilmelidir. Böylelikle üretime yönelik daha modern, daha güzel tesisler kazandırabiliriz. Hayata geçirilen projelerin örnek olacağını düşünüyorum. BAKAP kapsamında Çankırı’da uygulanacak bu 4 projenin özellikle gençlerin üretime çekilmesi için teşvik edici olacağını düşünüyorum. Tarıma yönelik devlet tarafından büyük yatırımlar yapılıyor. Tarımsal sulama anlamında göletler yapılıyor. Ayrıca üretimin üzerindeki enerji ile ilgili maliyet baskısını da ortadan kaldıracak bir projemiz var. Bu son dönemde yaşadığımız enerjiyle ilgili süreç aslında istikametimizin doğru olduğunu da gösterdi.” dedi.
Konuşmaların ardından Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç projelere ilişkin bir tanıtım sunumu gerçekleştirdi. BAKAP kapsamında Çankırı’da uygulanacak projelere ait detaylı bilgilerin paylaşıldığı sunumda, tarım ve tarımsal sanayinin geliştirilmesi alanında 4 projeye, KUZKA tarafından 11 milyon 437 bin 500 lira destek sağlanıyor.
Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, “Batı Karadeniz Bölge Kalkınma Programı'nı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) olarak 2021 yılında tasarlamaya başladık. Bu kapsamda öncelikle Batı Karadeniz’deki 6 ilin ortak sorunlarını analiz etmeye çalıştık. Bölgenin belli alanlarda dezavantajlarının olduğu gördük. Bu nedenle kırsalda ekonomik ve sosyal tedbirlerin uygulanması gerektiği, sanayide illerimizin belirli bir altyapısı olmakla beraber yapısal dönüşüme ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Turizmde ise özellikle kırsal alanda potansiyeli var. Ancak belli alt ve üst yapıların inşa edilmesi gerekiyor. Kırsal nüfusu yoğun olmakla birlikte kısıtlı tarımsal ve kırsal faaliyetler yürütülmektedir.” ifadelerini kullandı.
Kalkınma ajansları için 2022 yılında tahsis edilen ek bütçenin de Bölgede yatırıma yönlendirildiğini vurgulayan Genel Sekreter Genç, “Ajans yönetim kurulumuzda aldığımız kararla kamu kurum ve kuruluşları ile birlik ve kooperatifler için tarım ve kırsal turizm temalarında güdümlü projeler tasarladık. Ayrıca KOSGEB'le birlikte özel sektöre yönelik ortak finansman desteği programını ilan ettik. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerimizden oluşan Bölgemizde toplamda 15 tane güdümlü proje hazırlandı. Burada önceliğimiz tarımsal üretimi arttırmak, tarım ürünlerini işlemek yani tarımsal sanayiyi geliştirmek ve de kırsal turizmi geliştirmek. Çankırı ilimizde 4 tane projemiz bu kapsamda desteklenmektedir. Diğer taraftan KOSGEB'le beraber yapmış olduğumuz ortak finansman desteği programına da proje başvuruları geçen hafta cuma günü itibariyle sona erdi. Programa bölgemizden 46 başvuru geldi. Onların da değerlendirmelerini en geç Mayıs ayı içerisinde bitirip açıklamayı planlıyoruz. Böylece BAKAP kısmının ilk uygulamasını yapmış olacağız. Tabii amacımız bu projelerden güzel sonuçlar elde etmek. Hızlı sonuçlar almak ve bunları da karar alıcı otoritelere göstererek bunu her yıl uygulanan bir program haline getirmektir. Yani bu tek seferlik bir program olmasın. Her yıl illerimiz bu önceliklerde proje yapabilsin istiyoruz” diye konuştu.
Çankırı’da tarımsal projelere 15 milyon liralık BAKAP desteği
Tarımsal sanayinin geliştirilmesi alanında Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan 6 milyon lira bütçeli “Çankırı Tarımsal Makine Parkuru” projesi ile Çankırı’da yem bitkileri üretiminin artırılması ve üretilen ürünlerin kaliteli bir şekilde muhafazasının sağlanarak ildeki hayvancılığın gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor. Bu amaçla KUZKA tarafından sağlanacak 4 milyon 500 bin lira destekle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde yer alan makine parkurunun sayı ve çeşidinin artırılarak tarımsal birlik ve kooperatifler aracılığıyla çiftçilerin hizmetine sunulmak üzere; dal ve ağaç parçalama, katı gübre dağıtımı, mısır silajı, pnömatik mibzer, sıkmalı çayır biçme ve silaj balyalama makinaları ile drone alımı yapılacak.
Çankırı’da uygulanacak bir diğer proje olan “Güneş Enerjili Sulama Tesisi Projesi” 3 milyon bütçeye sahip. Çankırı İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan proje ile Kızılırmak ilçesinde tarımsal sulama amaçlı kullanılan su kuyularına güneş enerjisi kurulumu yapılarak üretim maliyetlerinin azaltılması ve sulamanın yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu amaçla Merkeze bağlı 4, Kızılırmak ilçesine bağlı 1 köyde sulanabilir tarım arazilerini artırmak üzere toplam kurulu gücü 231,95 Kw güneş enerji paneli kurulumu gerçekleştirilecek. Projeye KUZKA tarafından 2 milyon 250 bin lira destek sağlanacak.
Meyve ve sebze üretimiyle Çankırı’da öne çıkan Eldivan ilçesinde uygulanacak “Eldivan Model Sera Kurulumu” projesi ile serada sebze üretiminin yapılması amaçlanıyor. Bu amaçla Eldivan Belediyesi’nce hazırlanan 4 milyon lira bütçeli proje kapsamında kurulacak sera ile ilçede çiftçilerin uygulamalı olarak ürün çeşitliliği, kontrollü tarım, yüksek verim ve yılda 3 çeşit ürün alınabileceği gösterilecek. KUZKA tarafından da 3 milyon lira destek sağlanacak projede, atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesi, üretici gelirlerinin artırılması ve ilçenin seracılıkta ön plana çıkarılması hedefleniyor.
BAKAP kapsamında desteklenecek 2 milyon 250 bin lira bütçeli dördüncü proje olan “Çankırı Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi” projesi ile zengin bir floraya sahip Çankırı’da balın üretim miktarı ve kalitesinin artırılması ve marka haline getirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla KUZKA tarafından sağlanacak 1 milyon 687 bin 500 lira destekle bal eritme fırını, otomatik kavanoz etiketleme, bal dolum, bal süzme, arı keki üretme ve pudra şekeri öğütme makinesi temin edilerek Çankırı’da arı ürünlerinin güvenilir ve sağlıklı bir şekilde üretilmesi sağlanacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: