Emekli Astsubay Alparslan Güzle, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya’ya kendi emekleriyle yaptığı Bandırma Vapuru’nun orijinal maketini hediye etti.
Emekli Astsubay Alparslan Güzle, “Toplam 28 parçadan oluşan bir 50/1 ölçeklidir. Yani normalde bu geminin boyu 50 metre bu gemide 1 metre. Yani geminin orjinalinini bire bir 50’de 1 küçültülmüş şeklidir. Bu çalışmam 6-7 ayda 6 saatlik bir çalışma diliminde bitirdim.” dedi.
Kaya, Sinop Adliyesine hediye edilen bu maket için Alparslan Güzle’ye teşekkür ederek bir plaket takdim etti.
Bandırma Vapuru Sinop’a Gelişi
Bandırma Vapuru Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren gemidir.
Sinop, 30 Ekim 1918 Mütarekesi günlerinde Kastamonu vilayetine bağlı bir sancak merkezi idi. Cumhuriyetimizin mimarı büyük Atatürk, Samsun'a gitmek üzere Bandırma vapuru ile Karadeniz'e açıldıktan sonra 18 Mayıs 1919 günü Sinop limanına uğramıştır. 3 Eylül 1956 Çarşamba günlü ve 12541 sayılı günlük siyasi Vakit gazetesinde de yayınlandığı üzere, Sinop mutasarrıflığına tayin edilen Mazhar Tevfik Bey de Mustafa Kemal'in vapuru ile seyahat etmiş, Sinop'a çıktığında Sinop halkı adına Mustafa Kemal'i davet etmişse de kendisi dışarı çıkamamış, gönderdikleri kartvizitle rahatsızlığı dolayısıyla af dilemişlerdir. Böylelikle büyük Atamız'ın daha Samsun'a varmadan ilk iltifatına mazhar olan Anadolu şehri Sinop ve Sinoplular olmuştur. 1919 tarihinde, Samsun’a gitmek üzere İstanbuld’an yola çıkan Atatürk; Sinop şehrine uğramış, ancak Samsun’a karadan oluşma imkanı bulunmadığından, yine gemi ile yoluna devam ederek, Samsun’a ulaşmıştır. Sinop’ta kaldığı kısa sürede şehri çok beğendiğini ifade etmiştir.