Savaştan kaçan ve Türkiye’ye sığınan 3 Milyon Suriyeli’den biri Fuat Dalil elektrik elektronik mühendisi olup Türkiye’de inşaatlarda, günlük işlerde ekmek parasını kazanıyor.
Fuat Dalil 2013’de Türkiye’ye ailesiyle sığındığını belirtti. Dalil yaptığı açıklamada; ‘’Elektrik elektronik mühendisiyim.2013’de Türkiye’ye geldim. Geldiğim zaman çalışmaya mecbur kaldım, elektik elektronik işlerinden uzak kaldım. Ben bu işleri çok seviyorum, şu an bir şey yapamıyorum çünkü ekmek parası kazanmaya çalışıyorum. İnşaatlarda çalışıyorum annem babam kız kardeşim de var evliyim iki çocuğum var, kimseye ihtiyaçları olmasın diye var gücümle çalışıyorum. Ekmek parası kazanıyoruz hamdolsun, şükürler olsun. Bize Türkiye vatan verdi, ölmekten kaçtık Türkiye ölümden kurtardı bizi. Türkiye bize barış verdi. Türkiye benim şerefim, namusum, canım. Ailemi, beni Türkiye kurtardı. Türkiye’ye yemin ederim canımı verirsem az olur. Yaptığım bu icadı kendi adıma kullanmayacağım Türkiye’ye adıyorum’’ dedi.
Suriyeli Mucit olan ve Sinop’ta yaşayan Dalil, yaptığı icatları açıkladı. Dalil yaptığı kartların özelliğini belirterek;‘’Bu yaptığım kartların özelliği nerde kablo varsa onu bu kartlarla kaldırıyoruz. Bu kart hem bilgi alışı hem de verişi sağlıyor. Kartlar radyo frekansıyla çalışıyor, kabloları ortadan kaldırıyor. Bu kartları her yerde kullanabiliriz, silah olarak da kullanabiliriz asansör siteminde de kullanabiliriz. 50 katlı 100 katlı binalarda kablo israfı olmaz, kablo masrafını ortadan kaldırır. Kablolar güneş görür yağmur görür zarar görür bununla öyle bir risk ortadan kalkıyor. Kablolardan kaynaklanan problemler de böylece ortadan kalkıyor’’ ifadelerini kullandı.
Kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiği icatları destek alırsa daha ileriye taşıyacağını dile getiren Fuat Dalil;‘’Bu icadı imkansızlıklar içinde çalışıyorum akşama kadar zamanım da yok param da yok bu odada yaptım. Cumhurbaşkanına sesimi duyurmak istiyorum reisim bana destek verirseniz daha yüksek şeyler yapabilirim. Aklımda deniz gibi fikirlerim var, imkanım yok. Bu kadar küçük odada bunları çıkarabildim. Ben kendim için istemiyorum, Türkiye bana barış verdi, ölmekten kurtardı, namusumu şerefimi korudu. Ben bu ülkeye canımı da versem az olur’’ cümlelerini kullandı.