Yaklaşık 5 yıl önce bir karış boyundayken diktiği mandalina ağacı, bugün meyve dolu dallarıyla dikkat çekiyor.Osman Aksu, mandalina ağacının hikayesini şu sözlerle anlattı, “Bu mandalina ağacını bahçeye ilk diktiğimde bir karış boyundaydı. Dürüst olmak gerekirse, Sinop’un iklimine pek uyum sağlayabileceğini düşünmemiştim ama denemek istedim. Yaklaşık 5-6 yıl oldu ve şu anda her yer mandalina dolu. İlk birkaç yıl biraz çekingen davrandı ama her yıl meyve miktarı artıyor. Bu sene artık dallar doldu.” dedi.
Aksu, kuzeye bakan bir bahçede bu kadar başarılı bir sonuç almasının kendisini mutlu ettiğini vurgulayarak, “Normalde mandalina gibi Akdeniz iklimine alışkın bitkiler güney yamaçlarda daha iyi sonuç verir. Bizim bahçemiz kuzeye bakıyor ama buna rağmen tat olarak çok güzel meyveler alıyoruz. Her seferinde tadına baktığımda, ‘İyi ki bu ağacı dikmişim’ diyorum. Kışın sert geçeceği günlerde üzerine özel bir örtü örtüyoruz. Kar yağdığında ya da rüzgar çok sert estiğinde bu örtü, ağacın zarar görmesini engelliyor. Bu ağaç Akdeniz sıcaklarına alışkın, Sinop’un soğuğu onu zorlayabilir. Ama bu koruma sayesinde kuzeyde bile bu kadar iyi sonuç alabiliyoruz. Bakım işini biraz sevgiyle yaparsanız, doğa da karşılığını veriyor.” diye konuştu.
Mandalina ağacının veriminden gurur duyan Osman Aksu, “Geçen yıl bu kadar çok meyve yoktu. Ama her yıl ağaç biraz daha büyüyor ve daha fazla meyve veriyor. Özellikle bahar aylarında çiçeklerini görmek beni çok mutlu ediyor. Bahçeye gidip dallarından mandalina toplamak, şehir stresinden uzaklaşıp doğayla bağ kurmak için harika bir fırsat oluyor. Bir gazeteci olarak bu tür küçük kaçamaklara ihtiyacım oluyor. Sinop’un tarım açısından fırsatları çok geniş. İnsanlar biraz emek verip doğaya inandığında, farklı iklimlere ait bitkileri bile yetiştirmek mümkün oluyor. Bu ağacın burada meyve dolu hale geldiğini görmek, bana umut veriyor. Tarımla uğraşmak isteyenlere de bu işe cesaret etmelerini tavsiye ediyorum.” Ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: