Başkan Gürbüz, kentin uzun yıllardır kanayan yarası haline gelen kanalizasyon sorunuyla ilgili Sinopflashaber.com internet haber sitesine önemli açıklamalarda bulundu. Kentin üç bölgesine arıtma tesisi kurmak için yer tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Gürbüz, Çukurbağ mezarlığının alt tarafına, Kalyoncu Deresi üzerine ve Sübitam Araştırma Merkezi’nin yanında bulunan alana kurulacağını kaydetti. Ayrıca Gürbüz, 15 aylık görev süresi boyunca 4 bin 200 metre yağmur suyu ve drenaj hattı döşediklerini söyleyerek, yağmur suyu hatlarıyla kanalizasyon hatlarını ayırdıklarının altını çizdi.
“Pompalara Zarar Veriyor”
Kanalizasyon sorununun kentin yarayan kanası olduğunu aktaran Başkan Gürbüz; “ Sinop eski bir Sinop değil. Yani kadim bir kent ama nüfusu gittikçe artan, yerleşim yerleri artan orta ölçekli bir il. Biz kışın ortalama 100 ila 110 bin arasında vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Ama adrese kayıtlı sistemde bu sayı 70 binlerde. Fakat yaz aylarında ve özellikle bayram tatillerinde çok büyük yerli yabancı ziyaretçi akınına uğruyoruz. Mevcut sistemde üç noktada kanalizasyon sistemlerinin toplandığını görüyoruz. Dolayısıyla denize bu üç noktadan açık deniz deşarjlarıyla veriliyor. Mesela güney açık deniz deşarj sistemimiz çalışıyor, kuzeydeki ise çalışmıyor. Denizin tahribatından kaynaklı olarak Çukurbağ mevkiindeki açık deşarjımız çalışmıyor. Biz özellikle vatandaşlarımıza ısrarla şunu söylüyoruz; ıslak mendilleri, petrol ürünlerini, suda erimeyen o malzemeleri lütfen kanalizasyon hatlarına atmasınlar. Bunlar sistemde erimediği için, bizim terfi istasyonlarındaki pompalarımıza zarar veriyor. Her pompa değişiminde bir miktar malzeme yani evsel atık denize gidiyor.” dedi.
“İller Bankası 400 Milyon Lira Kredi Verdi”
Göreve geldiği günden itibaren bütün kolektörleri temizlettirdiğini kaydeden Gürbüz; “Kum ve çakılla doluydu. Özellikle yağmur su hatlarının kanalizasyona verilmesi, oradaki rutubatın hatların dolmasına dolayısıyla terfi istasyonlarının dolmasına pompalarında arıza yapmasına neden oluyordu. 15 aydır kentimize hizmet etmekten ekip arkadaşlarımla, mesai arkadaşlarımla birlikte çok mutluyum. Amacımız kentimizde yaşayan insanların yaşantılarını kolaylaştırmak ve sorunlarını çözmek. Mevcut itibariyle bizim çalışan bir biyolojik arıtma tesisimiz yoktu. İlk önce bu tesisi kurmak için bir alana ihtiyacımız var. Biz de bu 15 aylık zaman dilimi içerisinde üç lokasyonda arıtma tesislerimizin yerlerini sağladık. Bir tanesi çukurbağ mevkinin alt tarafında mülkiyeti bize ait olan eski mezbanenin olduğu yerde arıtma tesisi yapacağız. İller bankası hem bölge hem de genel müdürlükleriyle yaptığımız temaslarda, öncesinde de geçtiğimiz Kasım Ayında Murat Kurum Bakanımızla bizzat görüşerek bu projelerin startını vermiştik zaten. İller Bankası bize 400 milyon liralık bir kredi verdi. Bu kredi de bizim özellikle dört mahallemizde ve eksik kanalizasyon hatlarının bulunduğu mahallelerde bir alt yapı çalışması yapacağız. Onun ardından şuanda çalışmaları devam eden biyolojik arıtma tesisleri projeleri tamamlandıktan sonra da ihalesini yapacağız.” ifadelerinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: