Yumaklı, programda yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin desteklerle sürdürülebilir hale getirilmesinde IPARD-TKDK desteklerinin çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı'nı Avrupa'da en iyi uygulayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Yumaklı, şöyle konuştu:
“2011 yılından itibaren IPARD I ve IPARD II Programları kapsamında 28 başvuru çağrı ilanına çıktık. IPARD I ve IPARD II programları kapsamında bugüne kadar hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiden makine parklarına kadar birçok sektörde 25 bin 585 tesis ve proje hayata geçirildi. Bu kapsamda girişimcilere 46 milyar liralık hibe desteği sağlanmış oldu. Bu desteklerle beraber toplam yatırım yaklaşık 98 milyar liraya ulaştı ve 104 bin kişiye de istihdam sağlanmış oldu. 2024 yılı başından itibaren 42 ilin faydalandığı IPARD'ı bu yılın başından itibaren 81 ilde yaygınlaştırdığımızı belirtmiştik. IPARD III Programı’nın toplam bütçesi ilk başta 555 milyon avroydu ancak burada Türkiye'nin katkısı yüzde 25'ten yüzde 50'ye yükseltilerek 785 milyon avroya çıkartıldı. Bu yıldan itibaren 7 yıl süreyle IPARD III Programı’nı uygulayacağız.IPARD-III Programıyla, kırsal alanlarımızda yaşayan ve üreten insanlarımızın hayatlarına daha çok dokunacağız. Tarım ve gıda sektörlerine yatırım yapmak isteyen bütün girişimcilerimiz şunu çok iyi bilsinler ki; kırsal alanlarımıza tesis kazandıran, ülkemize katma değer sağlayan, istihdam oluşturan herkesin her zaman yanında olacağız.”
7 bölgeden 7 yatırımcıya temsili çek takdimi
IPARD III Programı’nın ilk çağrısı olan Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında gıda işleme ve pazarlama sektörlerine yönelik değerlendirme süreci tamamlanan 249 proje toplam 2,3 milyar TL hibe desteği almaya hak kazandı. Bu minvalde hibe desteği almaya hak kazanan IPARD III Programı’nın ilk projeleri için “IPARD III Projeleri Hayata Geçiyor” Programı düzenlendi. Konuşmaların ardından, 2024 yılında programa yeni dahil edilen 39 il arasından seçilen 7 ildeki projeler için temsili çek takdim edildi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Adıyaman, Doğu Anadolu Bölgesi'nden Bingöl, Ege Bölgesi'nden Muğla, Akdeniz Bölgesi'nden Adana, Karadeniz Bölgesi'nden Sinop, Marmara Bölgesi'nden Tekirdağ ve İç Anadolu Bölgesi'nden Kırıkkale olmak üzere seçilen projeler; süt, su ürünleri, kırmızı et ile meyve-sebze işleme ve pazarlama sektörlerinden oluşuyor.
Öte yandan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sinop'ta IPARD III Programı 1. Başvuru çağrı döneminde TKDK Sinop İl İrtibat Ofisimize 4 adet proje başvurusu yapılmıştı.Bu başvurulardan biri Su Ürünleri diğeri de Mantar İşleme sektöründe olan ikisi sözleşmeye hak kazanmıştır. 1.Grup kapsamında sözleşmeye hak kazanan bu 2 projenin toplam yatırım tutarı 39 Milyon TL, verilecek toplam hibe tutarı 19,5 Milyon TL ve ilaveten KDV istisnası olacaktır.Su Ürünleri ve Mantar İşleme sektörlerinden sözleşmeye hak kazanan bu projelerin Sinop'umuza hayırlı olmasını temenni ediyorum.Başvuru sahipleri olan Denizana Su Ürünleri Ltd. ve Tek Doğal Ürünler Ltd. tebrik ediyorum." ifadelerine yer verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: