Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Vali Yardımcısı Taner Bolat, Belediye Başkanı Metin Gürbüz, İl Emniyet Müdürü Sibel Kılıçoğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Hakan Başaklıgil, İl Genel Meclis Başkanı Ersin Yaman, AK Parti Sinop İl Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, İlçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri ve turizm işletmecileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını Kuzka Genel Sekreteri Serkan Genç yaptı. Ardından Kuzka Destinasyon Geliştirme Birimi Birim Başkanı Serkan Doğru yaklaşık 45 dakikalık kentin turizm planı hakkında sunum gerçekleştirdi. Kentin turizminin enine boyuna konuşulduğu toplantıda, ortak payda turizmin kalkındırılması oldu. Yat limanı projesi içinde detaylı bilgilerin paylaşıldığı toplantıda, özel sektörden yatırımcıların beklendiğinin altı çizildi.
Toplantı devamında, İl Kültür Turizm Müdürü Fatih Güzel, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan sırasıyla birer konuşma yaptı.
“MASTER PLANI ÇOK ÖNEMLİ”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Güzel yaptığı konuşmada; “Turizm Master Planı hem ilimiz hem de bölgemiz için hayırlı olsun. Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgar fayda etmez. Bugün burada önce nerede durduğumuzu görmüş olduk. Nereye gitmek istediğimizi belirlemiş olduk. Bize yol haritası olması açısından turizm master planı çok önemli.” dedi.
“KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA”
Turizm Master Planının çok emek verilmiş ciddi bir proje olduğunu işaret eden Sinop Ticaret Odası Başkanı Akbaş; “Çok emek verilmiş ciddi güzel bir proje. Umarım buradaki başlıklardan herkes üzerine düşeni yapar. Turizmle övünen bir kentiz ama konaklamaya baktığımız zaman 109 bin civarı yerli turisti ilimizde ağırlamışız. Bu sayıyla da Türkiye ortalamasının çok altındayız. Turizm Master Planı çok kapsamlı bir çalışma. Herkesin görev ve sorumluluğunu yeri getirirse ilimizin çok farklı noktalara geleceğini düşünüyorum.” ifadelerinde bulundu.
“TÜM PAYDAŞLARIN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”
Belediye Başkanı Metin Gürbüz; “Kente turizm alanına açılacak birçok alan var. Bunlardan bir tanesi de Balatlar yapı topluluğu. Biran önce kazıların tamamlanıp turizme açılması gerekiyor. Birçok zenginliğimiz var. Bizim amacımız yeni yerleri oyunun içine katmak. Hedeflerimiz var. Bunlara ulaşmak için tüm paydaşların sahip çıkması gerekiyor.” diye konuştu.
“GELDİĞİMİZ NOKTADA, ARTIK "TANITIM" YAPAN DEĞİL YÖN VEREN, YATIRIM BEKLEYEN DEĞİL YATIRIMI PLANLAYAN, TAKİP EDEN DEĞİL TREND OLUŞTURAN BİR TURİZM BÖLGESİ VE İL OLMA YOLUNDAYIZ.”
Kentin turizm ve kalkınma hedeflerini inşa etmek için bir araya gelindiğini söyleyen Vali Özarslan ise; “Bugün burada Sinop’umuzun sahip olduğu turizm zenginliklerini daha güçlü bir vizyonla değerlendirmek, kalkınma ve turizm hedeflerimizi birlikte inşa etmek için bir aradayız. Sözlerime başlamadan önce Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız tarafından hazırlanan Turizm Master Planını Sinop’umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Dünya Turizm Örgütü geçtiğimiz günlerde açıkladı, Türkiye artık dünyada en fazla turist ağırlayan 4'üncü ülke konumuna geldi. Sinop'un Turizm ürününün her birinin pazarlamasını, tanıtımını yaparak ilimize daha fazla turist çekebiliriz. Özellikle son yıllarda kültür, inanç, gastronomi, doğal güzellikler gibi saiklerle seyahat etme oranı( 21 yıl önce tüm dünyada yüzde 7'ydi) bugün oran yüzde 40'lara gelmiş durumda. Bu çerçevede Batı Karadeniz Bölgemiz ve Sinop'umuz Türkiye'nin gastronomi kültür, inanç, gastronomi, doğal güzellikler açısından çok büyük potansiyele ve imkâna sahip bölgelerimizin başında geliyor. Sinop, Kastamonu, Çankırı, İnanç merkezi açısından özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok ciddi inanç merkezleri bulunuyor. Doğal güzelliğini söylememe gerek dahi yok. Dünyanın cennet köşelerinden bir tanesi bu bölgemiz. Gastronomisini, mutfağını söylememize gerek yok. Olağanüstü zengin, lezzetli bir mutfağı var. Dolayısıyla elimizde müthiş bir potansiyel var. Biz bu potansiyeli inşallah nitelikli turizm ürünlerine dönüştürerek, bu anlamda dünyanın kültür, inanç, gastronomi, doğal güzellikler açısından dünyanın en gözde turizm merkezlerinden birisi yapabiliriz. Türkiye yüzyılı Kalkınma Hamlesi programını başlattık. Mayıs'ın sonu itibariyle yeni teşvik sistemimiz yayınlandı. Yeni teşvik sisteminin 2 önemli ayağı bulunuyor. Birisi taşınma teşvikleri, diğeri de yerel kalkınma hamlesi. Yerel kalkınma hamlesi bizim bütün yaptığımız hem ülkemizi yüksek teknolojiye geçirme hamlelerinde hem de bu kalkınma hamlesini tabana ve bölgeler arası eşitsizliği giderecek şekilde yaygınlaştırma amaçlarımız için çok kritik. Eğer birinci bölgeden dördüncü ya da beşinci bölgelere bir yatırım taşınırsa bunu bir sıfırdan yatırım yapılmış gibi kabul ve teşvik edeceğiz. Dolayısıyla ikinci el de olsa birinci bölgeden taşınacak makineler, bu bölgelere gelecek yatırımları sıfırdan yapılmış yatırım gibi teşvik edeceğiz. Türkiye yüzyıllık kalkınma hamlesi programında bölgeler arası eşitsizliği giderecek önemli bir çağ başlatacağı kanaatindeyiz. İkincisi Yerel Kalkınma Hamlesinde de her il için her sene 4 tane o ilin potansiyelini açığa çıkaracak ve o ile yapılacak dokunuşla o illerde büyük etki uyandıracak sektörleri tespit edip bu yatırımlara altıncı bölge teşvikleri vermeyi planlanıyor. 81 il için 324 başlık açıklandı. Sinop için 4 ana başlık şunlardır.
1. Yat Limanı Kurulumu,
2. Balık Yağı Refinasyonu Tesisi
3. Kapalı Devre Su Ürünleri Yetiştiriciliği
4. Masif Ahşap Ürünleri, ve Masif Mobilya Üretim Tesisi
Bu başlıklarda da bölgemizde yapılacak illerimizdeki yatırımlarla kalkınmayı tabanayaymayı hedefleniyor.
TR82 Bölgesi'nin ve bu bölgede bulunan Sinop'umuzun yalnızca bir potansiyel değil, tanınan ve tercih edilen bir destinasyon haline gelmesini arzuluyorum, hedefliyoruz.
Türkiye'nin şu anda açık tek turizm teşvik programı olan "Batı Karadeniz'i Keşfet" ile "seyahat acenteleri" üzerinden konaklamalı tur paketlerini teşvik ediyoruz. 10 yılı aşkın bu süreci geride bırakırken artık daha yüksek bir vizyona, daha bütüncül bir bakışa ihtiyacımız var... Yani bölgesel bir bakışa ihtiyacımız var.. Tamamlamış olan "TR82 Bölgesi Turizm Master Planı", tam bu ihtiyaçtan doğdu. Bu plan; geçmişteki tüm çalışmaların bir sentezidir, bölgesel potansiyelin stratejik yönetime dönüşmesidir. Sinop’un sesiyle şekillenmiş, küresel eğilimleri gözeten bir yol haritasıdır. Bugün geldiğimiz noktada, artık "tanıtım" yapan değil yön veren, yatırım bekleyen değil yatırımı planlayan, takip eden değil trend oluşturan bir turizm bölgesi ve il olma olma yolundayız. Bu çıtayı daha da yukarı taşımak için master planı sadece bir belge değil; birlikte hayata geçireceğimiz bir vizyon olarak değerlendirmeliyiz. Planda, kısa, orta ve uzun vadede 48 proje önerisi sunuluyor. Turizm Master Planı katılımcılık ilkesine dayalı, iş birliğini esas alan ve Sinop'umuzun yerel ihtiyaçlara duyarlı bir anlayışla ile çok yönlü analiz süreci sonunda, kamu kurumları, yerel yönetimler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve akademik çevrelerin katkılarıyla hazırlanmıştır. Plan, TR82 Bölgesi'ni yıl boyu tercih edilen bir destinasyona dönüştürmeye ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlamaya yönelik somut proje önerileri içeriyor. Ulusal Turizm politika belgeleriyle uyumlu olarak şekillendirilen planlama sürecinde, bölgenin doğal, kültürel ve ekonomik potansiyeli ile altyapı, alt destinasyonlar arası iş birliği, bölgesel kimlik bütünlüğü ve mevsimsellik konuları göz önünde bulundurularak toplamda öncelikli 48 proje önerisi geliştirilmiştir. Bugün burada konuştuklarımız, Sinop’un geleceğine yapılan stratejik birer adımdır. Sinop, sahip olduğu doğası, tarihi, kültürü ve üretim gücüyle bu kalkınma hamlesinin tam merkezinde yer almaktadır. Turizm Master Planı, ortak aklın ürünü olan, bölgesel kalkınmaya yön verecek somut bir yol haritasıdır. Bu planın en büyük gücü; katılımcı bir anlayışla hazırlanmış olması, yerelin sesini duyması ve vizyonu merkeze almasıdır. Önümüzdeki dönemde bu planı hayata geçirerek Sinop’umuzu sadece gezilen değil, görülmek istenen, sadece ziyaret edilen değil, yeniden gelinmek istenen bir marka şehir haline getirmek hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Sinop Turizmine katkı sunan tüm kurumlarımıza, paydaşlarımıza ve emek veren herkese teşekkür ediyor; Turizm Master Planı’nın ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: