Konut ve araç piyasasındaki yükselişlerin önlenmesi hususunda çeşitli önlemlerin alındığını belirten Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Enflasyonun yanı sıra, döviz kaynaklı maliyetlerin artması ve nüfusun artışı konut ve araç piyasalarındaki fiyat artışlarını körükleyen unsurlar arasında. TCMB’nin faiz artırımı sonrası konut ve araç piyasasındaki fiyatlar düşüşe geçti. Dövizin stabil olması ve yüksek faiz, konut ve araçlara olan talebi düşük seviyelerde bıraktı. Ancak, küresel piyasalarda meydana gelecek gelişmeler bu dengeyi uzun dönemde ters yönlü etkileyebilir” dedi.
“Kredi kampanyaları ile talep ve fiyatlar yeniden yükselişe geçebilir”
ABD’de faiz artırımlarına rağmen enflasyonun sürdüğünü ve resesyon endişelerinin devam ettiğini söyleyen İstanbul Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Petrol fiyatlarındaki yükseliş de yine küresel enflasyonu tetikleyecek en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla, 2024 yılında bir yandan resesyon bir yandan da enflasyonun görüleceği bir stagflasyon ortamına girilmesi ihtimaller arasında. Önümüzdeki haftalarda küresel piyasalarda açıklanacak veriler bu ihtimal hakkında aydınlatıcı olacaktır. Bununla birlikte, Mart ayında yerel seçimler olacak. Politika yapıcılar seçim öncesi konut veya araç kredi kampanyası düzenlemesine giderse, sınırlı olan talep ve fiyatlar yeniden yükselişe geçebilir” şeklinde konuştu.
Konut ve araç piyasasındaki fiyatlar düşüşte
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında beklentilerin üzerinde gerçekleştirdiği faiz artırımı sonrası, konut ve araç piyasasındaki fiyatların düşüşe geçtiğini ifade eden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Ancak, küresel piyasalarda meydana gelecek gelişmeler bu dengeyi uzun dönemde ters yönlü etkileyebilir” diye konuştu.
Yayınlanma :
05.09.2023 18:09
Güncelleme :
05.09.2023 18:09


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: