Bir dönem köylerde yeniden yaşamı canlandırmak ve genç nüfusa meslek kazandırmak amacıyla başlatılan arıcılık, hayvancılık ve seracılık temelli eğitim programları, anayasanın her bireye tanıdığı öğrenme hakkı doğrultusunda hayata geçirilmişti. Boşalan köyleri yeniden canlandırma hedefiyle yola çıkılan bu ulusal proje, kısa sürede birçok bölgede karşılık bulmuş, kapanan köy okullarının yerine yeni bir umut olarak görülmüştü.
Gerze Çırnık Köyünde Prof. Dr. Emin Kuru'nun öncülüğünde yürütülen projede, köylerde arıcılık eğitimi alan gençler dört yılı geride bıraktı. Kuru, arıcılık eğitimi gören öğrencilerin artık kalfalık seviyesine ulaştığını ve bahar dönemi sınavlarını başarıyla tamamladıklarını belirtti. Öğrenciler, haziran ayında yapılacak usta öğreticilik mezuniyet sınavı için yoğun bir şekilde hazırlıklarını sürdürüyor.
Ancak son düzenlemelerle birlikte mesleki eğitim olanaklarının 22 yaş sınırına çekilmesi, projeye katılımı önemli ölçüde düşürdü. Prof. Dr. Emin Kuru, projenin köylerde yeniden hayatı canlandırma potansiyelini taşıdığını vurgulayarak, "Yirmi yıl sonra köyde yeniden İstiklal Marşı coşkusu yaşandı, bu başlı başına bir umut ışığıydı. Bu öğrenciler Türkiye’ nin kırsal mesleki eğitim alanındaki ilk ve tek müdavimleri. Emekleri ve azimleriyle örnek oluyorlar” sözleriyle sürecin önemini hatırlattı.
Mesleki eğitim projelerinde süreç değişiyor
Pandemi döneminde eğitim fırsatlarından yeterince yararlanamayan gençler için umut kapısı olan kırsal kalkınma temelli mesleki eğitim projeleri, uygulamada karşılaşılan kısıtlamalarla zayıflatıldı.
Yayınlanma :
08.04.2025 12:51
Güncelleme :
08.04.2025 12:51


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: