Sinop Diyojen Rotary Kulübü, Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyonu Başkanı Serhan Antalyalı’nın katılımı ile basın toplantısı düzenledi.
Vira otelde düzenlenen basın toplantısına, ROTARY 2430. Bölge Federasyonu Başkanı Serhan Antalyalı,Sinop Kulüp Başkanı Burçak Kolay ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Bölge Federasyonu Başkanı Serhan Antalyalı, Rotary’nin 1905 yılında topluma karşılıksız yardım etmek, dünya barışını korumak ve her türlü meslekte üstün ahlakı geliştirmek amacı ile kurulmuş bir sivil toplum örgütü olduğunu belirtti.
Antalyalı, Rotary’nin Birleşmiş Milletlerin kuruluşuna öncülük ettiğini ve Birleşmiş Milletlerde Danışmanlık Masası olan tek sivil toplum örgütü olduğunu ve çocuk felci hastalığını dünyadan silinmesinde çok önemli rol aldığını söyledi.
Rotary’nin bulduğu toplumun ihtiyaçları için karşılıksız yardım eden bir sivil toplum örgütü olduğunu ve özellikle de zenginler kulübü olmadığını vurguladı.
Serhan Antalyalı, Rotary kulüplerinin dünyada etkinlik alanı olarak belirledikleri yedi odak noktası olduğunu belirterek, bu etkinlik alanlarını “anne ve çocuk sağlığı, hastalıkların önlenmesi, temel eğitim ve okuryazarlık, ekonomik ve toplumsal kalkınma, temiz su ve hijyen, barış ve anlaşmazlıkların çözümü ve çevreyi kurumak” olarak sıraladı.
Sinopta önemli çalışmalar
Sinop Atatürk devlet hastanesine ventilatör (solunum) cihazı bağışlayacaklarını belirten Antalyalı ““Sinop Diyojen Rotary Kulübü” 2013 yılında kuruldu. Kulübümüz kurulduğundan beri irili ufaklı pek çok proje gerçekleştirdi. Amacımız Sinop’un ihtiyacı olan, sürdürülebilir projeler üretmek. Önceliğimizi gençlere ve eğitime verdik. Ama bunun yanında sağlık ve kültürel etkinlikler de gerçekleştiriyoruz.
Türkeli, Ayancık, Boyabat ve Durağan’a bağlı bazı köylerdeki öğrencilere kıyafet ve kırtasiye yardımı; “Sinop Merkez Sevgi Evleri” çocuklarına kıyafet ve kırtasiye yardımı gibi yardım projeleri gerçekleştirdik.
Erfelek Atatürk İlkokulu’nun bir projesi olan, taşımalı eğitimle uzaktan gelen çocuklara yönelik “Çorba Pınarı” ise desteklediğimiz projelerdendir.
Bunun yanı sıra bazı ilk dereceli okullarda “Diş Sağlığı Eğitimi”; Kadınlara yönelik meme manserine karşı “Erken Tanı Eğitimi” de süreklilik kazanan projelerimizdir.
Sinop Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Berkay Akbaş Sokak Basketbolu Turnuvası” ile çocuklara yönelik “RotaChess Satranç Turnuvası” da Sinop’ta gelenekselleşen etkinliklerimizden.
2016 yılından bu yana Rotary Kulüpleri ile provalarını yaptığımız “Rota Çapari” (Çapari ile balık tutma) projesi de gelenekselleşmesini planladığımız şehrimizin kültürü ve doğasına uygun bir etkinlik olma yolunda ilerliyor.
Uluslararası Rotary’nin geleneksel Meslek Hizmet Ödülleri her yıl kendi mesleğinde örnek, öncü ve toplumda lider özelliklerini gösteren kişilere verilmektedir. Ayrıca kulübümüz çevre bilincini geliştirmek ve farkındalık yaratmak adına Sinop’un örnek çevrecisi Tarzan Kemal adına her yıl “Tarzan Kemal Çevre Ödülü” vermektedir.
Bunlar ülkemizde ve şehrimizde yaptığımız sayısız projelerden sadece bazılarıdır.” dedi
“KENDİMİZİ ANLATAMADIK”
Toplantı sonrası Rotay kulubü hakkında çıkan mason iddialarını cevaplayan Antalyalı:” Maalesef biz kendimizi anlatmadığımız için başkaları istediği gibi yanlış anlattı. Bu algıları yıkmak için çabalıyoruz. Biz uluslar arası bir sivil toplum örgütüyüz. Örneğin bir bölge vantilatör almak için 285 bin dolar bir para harcadığı zaman bunun en fazla 70-80 bin doları bizlerden çıkmıştır. Geri kalanı yurt dışından gelmiştir. Yani yurt dışından da finans kaynaklarımız var. Bizler böyle cebinden büyük paralar harcayarak projeler yapan insanlar değiliz o çok kolaylık olur. Birtakım çalışmalar yaparak fon yaratıyoruz bunlarla çalışmalarımızı yapıyoruz daha çok gönüllük esaslı projeler.” Dedi