Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) İkinci Dönem 3. Olağan Genel Kurul Meclis Toplantısı Sinop Baro Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.
Sinop NKP’nin kuruluşundan bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, Sinop nükleer santrali ile mücadelede izlenecek çeşitli yöntemler görüşüldü. Toplantıya, Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Koordinatörü Zeki Karataş, KESK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz ve Sinop Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Saygın Doğan ile NKP üyeleri katıldı.
Sinop Nkp 3. Olağan Genel Kurul toplantı gündemi ‘Nükleer Masallar ve Gerçekler’ ve ‘Fukuşima dan Çıkarılacak 10 Ders’ oldu. Karataş, “Sinop NKP’nin 2. Dönemini kapsayan 13 aylık döneminde Siyasal zorunluluklardan dolayı 2 meclis toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantıların sonrasında bu gün de 3. Olağan kongremizi gerçekleştireceğiz. Bunu toplantının en başında söylüyoruz. Çünkü önümüzdeki süreç çok yakıcıdır. Gün geçmiyor ki bir çerce tahribatı bir yok ediş haberi almayalım. Sinop’ta yapılması düşünülen Nükleer Enerji Santralini yapacak olan Japonya Hindistan’da da aynı Sinop örneğinde olduğu gibi bir santral yapma anlaşmasının adımını attı. Bunu kınayan bir basın açıklamasını Sinop Valiliği önünde 9 Aralık 2015 Çarşamba günü yaptık.
90 km yarıçaplı bir alanda 1 Nükleer Santral, 4 Termik Santral ve 8 adet HES projesi var. HES’lerin 4 tanesi yapıldı ve doğanın nasıl tahrip edildiğini gördük. Termik santrallerin iki tanesini şimdilik bertaraf ettik. Sıra NES’i bertaraf etmekte. Bu lanet projeyi ortadan kaldırmak ve tarihin çöp sepetine atmak için 21 yıldır mücadele veriyoruz.
Geçtiğimiz hafta 3.4.5 Aralık 2015 tarihinde; TMMOB / EMO’nun düzenlediği 10. Enerji Sempozyumu ‘Enerjide Toplumsal Yarar Ve Kamusallık’ başlığıyla düzenlendi ve etkinliğin 3. günü ilimiz Sinop'ta ‘Nükleer Enerji’ başlığıyla gerçekleştirildi. EMO’dan rica ettik ve Sinop halkının geleceğini ümit ederek geniş bir salon kiralanmasını sağladık. Ama nedendir bilemiyorum ilgi görmedi. Salonda 120 kişi vardı ama bunun 60 kişisi EMO’nun Sinop’a getirdiği Bilim insanları ve TMMOB ne bağlı Odalar ve Yurdumuzun çeşitli yerlerinden gelen Mimar ve Mühendislerden oluşmaktaydı. Oysa Valisinden Belediye başkanına ve Rektöre varıncaya dek herkes davetliydi. Bilgiye doyduk diyorsak eğer o zaman eyleme geçme vaktidir. İnceburun Yarımadasında çalışan Japon ve Fransız şirket yetkililerinin bu bölgeden çıkarmamız gerekiyor.
İnceburun Yarımadasında Japon ve Fransız şirketlerinin yanında TAEK ve EÜAŞ da çalışmalar yürütmektedir. Henüz ÇED süreci oluşmamıştır. Ama bu süreç oluşmadan da hukuksal mücadelemizi sürdürmemiz gerektiğine karar verdik ve 3 Avukat arkadaşımızla Sinop NKP Hukuk Çalışma Gurubunu oluşturduk. Avukatlarımızın isimlerini sizlerle paylaşmak isterim. Av. Mehmet HORUŞ, Av. Mehmet Eşber Yağmurdereli ve Av. Ömer Kavili.. Bu avukatlarımıza SNKPDER olarak ve yaklaşık 20 kişinin üstünde kişilerle vekâletlerimizi verdik. Yaklaşık 100- 200 kişi arasında vekâlet verebilecek arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Ayrıca Sinop Barosundan da Avukat arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Bu konuyu Sevgili Baro Başkanımızla da konuştuk. Avukat sayısı böyle 3 kişi ile sınırlı değildir. Davalar açıldıkça bu sayıyı elbette arttıracağız. İlk iş olarak İnceburun Yarımadasına ilişkin plan tadilatına nasıl müdahale edebileceğimizi araştırıyoruz. Bu plan tadilatına Sinop Belediyesi ve Şehir Plancıları Odasının müdahil olması gerekiyordu. Ama maalesef Müdahil oldukları bilgisi yok elimizde. TEMA’nın da müdahil olabileceğini düşünüyoruz ve araştırıyoruz. Eğer herhangi bir dava yok ise Plan tadilatı açıklandığında SNKPDER olarak biz dava açacağız ve müdahil olacağız.
Ayrıca önümüzdeki süreçte Çernobil felaketinin 30. ve Fukuşima felaketinin 5. yılı. Bu felaketleri yıl dönümü tarihleri olan 11 Mart ve 26 Nisan tarihleri arasında bir dizi etkinlikler yapmamız gerekmektedir bunları burada konuşacağız.
11 Mart 2011 tarihinde yaşanan Fukuşima Nükleer kazasının 5. yıl dönümü ile 26 Nisan Çernobil felaketinin 30. yıl dönümlerini panellerle ve mitinglerle söyleşilerle anarak, İnce burun Yarımadasında yaşayan insanları bilgilendirme ve örgütlenme çalışmaları yaparak sürece katmamız gerekmektedir. İstanbul NKP nin Uluslar arası bir konferansı Sinop’ta yada İstanbul da toplama önerisi var. Bunu da bu gün burada tartışacağız.
Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde Paneller ve mitingler yaparak Türkiye Kamuoyuna Sinop’tan bir ses verdik. ‘Bize rağmen burada NES yapamazsınız.’ dedik ama yeterli olmadı. Sesimizin daha gür olarak çıkmasını başarmak durumundayız.
Bakınız bölgemizde Gerze ve Termede iki Termik Santral olayı yöre halkının birlikte mücadeleleri sonucu bertaraf edildi. Sıra bizde.
EMO Gn. Bşk. Hüseyin Yeşil beyin 10. Enerji Sempozyumu açış konuşmasında son söz olarak belirttiği ‘... Nükleer Santraller 10 yılda yapılabilir 2 yıllık uzatmalarla 12 yılda bitirilebilir. Bu üç hükümet dönemini kapsar. Bunlar başlayamazlar, başlasalar bile bitiremezler, bitirseler de açamazlar/ çalıştıramazlar. Dolayısıyla bu santralleri yapamazlar...’ deyişini not etmek istiyorum. Ve son söz olarak da 1994 yılında yola çıkarken kullandığımız sloganımızı hatırlatarak konuşmamı bitirmek istiyorum.” dedi.
Nükleer karşıtı platform 3. Olagan genel kurulda Divan Başkanlığına sunulan önergeler ise şu şekilde, “Sinop’ta kurulması planlanan NS süreci; şiddetli bir şekilde egemenler tarafından Sinop ve Türkiye Kamuoyuna dikte edilmektedir. Çünkü Akkuyu ile başlayan süreç Sinop ile devam etmiş, İğneada’nın da adı telaffuz edilmeye başlanmıştır.
1- Sürecin daha yakından takip edilebilmesi için Kurulan Hukuk Çalışma Gurubu avukatlarına vekâlet verilmesinin genel kurul kararı haline getirilmesini öneriyoruz.
2- Sürecin daha yakından takip edilebilmesi ve örgütlenmenin tabana yayılması için oluşturulan Örgütlenme Komisyonuna Sinop NKP bileşenlerinde katılımı ile yerelde daha aktif çalışmalar yapılmasını öneriyoruz.
3- Sürecin daha yakından takip edilebilmesi ve örgütlenmenin tabana yayılarak Sinop ve civarındaki halkı bilinçlendirmek için gerekli çalışmalar yapmak üzere ekonomik kaynak yaratacak Etkinlikler yapılmasını ve bu etkinliklerin Genel Kurul Kararı olarak düzenlenmesini öneriyoruz.
4- Bilindiği üzere 11 Mart Fukuşima felaketinin 5. yılı ve 26 Nisan Çernobil felaketinin 30. yılıdır. Bu tarihler arasında halkı bilgilendirme ve uluslararası bir Nükleer Karşıtı Kongrenin Sinop yada NKP-Türkiye Yürütmesinin uygun gördüğü yerelde toplanması kararının alınmasını Genel Kurul Kararı haline getirilmesini öneriyoruz.
5- Önümüzdeki sürece ilişkin olarak; şehrimizde yapılması planlanan NES için çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Biryanda Sinop Valiliği, Sinop Üniversitesi, TAEK, EÜAŞ/ Nükleer Santraller Dairesi, Japon ve Fransız firmaları yetkilileri, diğer yanda ÇED dosyasını hazırlayacak ENVY firması yetkilileri ve Ajitasyon ve propaganda işlerini yürütecek Dokuzuncu Sanad Reklam Ajansı firması şehrimizi talan etmeye devam etmektedirler. Bunun karşısında bizlerde sınırlı gücümüzle karşı duruşumuzu örgütlemek durumundayız. Bu konuda bir bütün olarak birlikte çalışmayı öneriyoruz.”