Yaşlı nüfusunun yoğun olduğu Sinop'ta, emekliler hükümetin bayram ikramiyesine yaptığı artışı yetersiz bulduklarını dile getirerek, alım güçlerinin oldukça düştüğünü ifade etti.
Sinop’ta ikamet eden Zeki Karataş, yaptığı açıklamada, emekli bayram ikramiyesinin eski yıllara göre anlamını yitirdiğini belirterek," Komik bir rakamla karşı karşıyayız. Bu Bayram ikramiyesi konuşulduğunda asgari ücretin yüzde 62’si seviyesinde bir ücret alınıyordu. Emekliler o süreçte bin lira da olsa, alım gücü yüksek bir rakam olarak görünüyordu. Fakat, bugün bu rakam yüzde 18’lere kadar indi. Yani asgari ücretin yüzde 18, 20 seviyelerine kadar düşürüldü. Bu da emeklilerin alım gücünün düştüğünü ifade ediyor. Bayram ikramiyesi adı altında verilen bu miktara vatandaş olarak söyleyebileceğim tek şey bunun bir de sandık seremonisi var. Orada görüşeceğiz” dedi.
Emekli Halil Somun ise, "Ben o verdiği emekli ikramiyesini geri yatıracağım. Onlar güle güle kullansınlar. Çocuklarına bal şeker olsun. Devlet dairesinde 32 sene çalıştım. Aldığımız para 17 bin lira. Bir markete gidiyorum 3 bin lira. Ev kiram yok, olsa aç kalırız. Yedikleri önünde yemedikleri arkasında onların" diyerek, emeklilerin yaşadığı maddi zorlukları dile getirdi.
Mehmet Ali Akça, 4 bin liranın emekliler için yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Yetmesi mümkün değil. 3 bini 4 bin yapmanın alemi ne? 4 bin yaptın da ne oldu? Millet altına araba mı çekti? Böyle bir şey olmaz. İnsanlarla bu kadar alay edilmez. Sinirlenmemek elde değil. Böyle komik bir zam olmaz" ifadelerinde bulundu.
Bir diğer emekli Salih Akça ise, "Şu durumda 4 bin lira nedir? 4 bin lira para değil. Şuan emekli aç ve çok kötü durumda. 4 bin lira bir pazara gitsen, kasaba gitsen biter. 4 bin lira eski parayla 300 lira” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: