Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde kırsal alan mesleklerinde NACE kodlu ustalık belgesinin zorunlu hale geldiğini belirten Prof. Dr. Kuru, özellikle arıcılık ve kanatlı hayvancılık alanlarında bu belgeye sahip olanların Avrupa ve Amerika’da oturma ve iş kurma başvurularının kolaylıkla kabul edildiğini, hibe desteklerinden faydalanabildiğini ifade etti.
Kırsal alan mesleklerinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kuru, yaptığı açıklamada, “Yurt içi ve yurt dışında iş kurma fırsatı sunuyorum. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde Avrupa kırsal alan meslekleri için NACE kodu olan ustalık belgesi isteniyor. Özellikle arıcılıkta ve kanatlı hayvancılıkta bu belgeye sahip olanların Avrupa ve Amerika başvuruları çok hızlı kabul ediliyor. İş kurma sermayesi hibe olarak veriliyor. Ayrıca Türkiye’den 8 tane çırak getirip çalıştırma imkânı da tanınıyor” dedi.
Arıcılık ve kanatlı hayvancılık alanında usta öğreticilik belgesi almak isteyenlere eğitim ve öğretim faaliyetleri yürüttüğünü belirten Kuru, “Bana asistanlık yapacak, işletmeme ortak arıyorum. Amacım memleket evlatlarını meslek sahibi yapmak, köyünü değerlendirmek isteyen gençlere yol açmak” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar işletmesinden arıcılıkta 8 kişi, kanatlı hayvancılıkta 1 kişi olmak üzere toplam 9 usta öğretici mezun ettiğini anlatan Prof. Dr. Kuru, “Şu anda kanatlı hayvancılıkta 18 yaşında bir çırağım var. Bu çırak 22 yaşına kadar her ay çırak ve kalfa maaşı alıyor. Arıcılıkta ise 22 yaş üstü bir bayan kalfam var, haziran ayında mezun olacak” diye konuştu.
İşletmesinin fiziki imkânlarını da anlatan Kuru, “40 dönüm yonca ekili arazim var. 2 bin balyalık saman depom, açık alan hayvan ağılım, 20 ton kapasiteli zeytin imalathanem mevcut. Kanatlı hayvancılık için 5 dönüm tel örgüyle çevrili alanda 550 tavukluk kümesim var. Arıcılıkta 50 aktif kovanım, 150 boş kovanım ve 500 ana arı üretimi için strafor kutularım bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Ortaokul mezunu olup okumak istemeyen ancak meslek öğrenmek isteyen gençlere çağrıda bulunan Prof. Dr. Kuru, “30 bin üniversite mezunu gencimiz işsizken garsonluk ve motor kuryeliği yapıyor. Param yetmiyor diye ağlayan genç emeklilerimiz var. Metropol şehirden bıktım, köyde yaşamak istiyorum diyenler var. Gelin sizi Avrupa ve Amerika’ya göndermek için avantajlı hale getireyim” şeklinde konuştu.
Çırak ve kalfalara sağlanan imkânlara da değinen Kuru, “Ortaokul sonrası meslek öğrenmek isteyenlere her ay çırak ve kalfa ücreti verebiliyorum. Yaz boyu kalanlara lojman ve üç öğün yemek sağlıyorum. İş yeri sigortası yapıyorum. Maaşın yanı sıra üretilen arı ürünlerinin ve günlük yumurta üretiminin yarısını da veriyorum” dedi.
Ustalık belgesi alarak kendi işini kurmak isteyenlerle ortaklık düşünebileceğini belirten Prof. Dr. Kuru, “22 yaş üstü emekli olabilir, üniversite mezunu olabilir, işten anlayan herkes ustalık belgesi alıp esnaf odasına kayıt yaptırabilir. Bu belgeyle esnaf kredisinden yararlanarak kendi işini kurabilir. Ben de memleket evlatlarıyla iş ortaklığı yapmayı düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
İşletmesinin Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Cırnık köyünde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Emin Kuru, “İşletmem Gerze merkeze 8 dakika, Sinop merkeze 15 dakika mesafede. Köyde ilkokul ve ortaokul var, Gerze’de üniversite bulunuyor. Arıcılık, gezer tavukçuluk, zeytin imalatı ve hayvancılık yapmak isteyen, çiftliğimi sahiplenecek olan herkesi bekliyorum." diye konuştu.
Sinoplu akademisyenden gençlere ve emeklilere büyük fırsat
Sinoplu emekli akademisyen Prof. Dr. Emin Kuru, arıcılık ve kanatlı hayvancılık alanlarında eğitim, öğretim ve ustalık belgesi vererek gençler, emekliler ve kırsala dönmek isteyenler için önemli bir iş ve meslek edinme fırsatı sunduğunu duyurdu.
Yayınlanma :
09.02.2026 09:49
Güncelleme :
09.02.2026 09:53
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: