Sinop'ta bir kâşif, elektrik ya da herhangi bir yakıt kullanmadan metrelerce yukarıya su pompalayabilen makine icat etti. Erfelekli Çiftçi Birol Türkmen, geliştirdiği tulumba sistemi sayesinde tarım arazisini sulama maliyetini sıfıra indirdi.
Sinop'un Erfelek ilçesine bağlı merkez mahallesinde çiftçilik yapan Birol Türkmen, yaptığı sıfır enerji ile çalışan su pompası sayesinde, Erfelek çayından akan suyu 250 metre yukarıya yaptığı havuza pompalayarak 20 dönümlük arazisindeki meyve ve sebzelerini elektrik ve yakıt kullanılmadan suluyor.
Günde 3 ton suyu sıfır maliyetle Erfelek çayından kendi yaptığı havuza pompaladığını söyleyen Birol Türkmen:" Erfelek çayına tulumba sistemi denilen bir pervane sistemi kurdum. Pervane sistemiyle araba krikosundan bir pompa yaptım. 15 tonluk krikonun içini söktüm bunun altına bir tane sibop üstüne bir tane sibop takarak yaptığım icatla bu çaydan pompaladığım su ile bütün bahçemdeki meyve ve sebzelerimi suluyorum.
Ayrıca istenildiği taktirde bunun daha büyük şekilde olanını da yapabilirim. Benim arazime bu kadarı yetiyor. Bunu yapmamdaki amaç rahmetli ustam ne iş yaparsan yap kendi yaptığın işin takımını kendin yaparsın derdi. Benden bundan esinlenerek böyle bir şey yaptım." Dedi.
Haber:
Songül Korkmaz
Sinoplu Mucittin İlginç Buluşu
Yayınlanma :
11.06.2013 00:00
Güncelleme :
11.06.2013 00:00