İYİ Parti eski İl Başkanı ve Milletvekili Adayı Şanlan, yayınladığı basın açıklamasıyla "Mutlu şehir namıyla anılan, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Sinop için eğitimdeki eksiklikler umutlarımızı tüketiyor" diyerek mevcut Rıza Nur Kütüphanesi'nin yetersizliğine dikkat çekti. Artan nüfus ve değişen çağın gerekleri doğrultusunda bilgiye erişimin öneminin arttığını vurgulayan Şanlan, kütüphanelerin yalnızca kitaplıklar değil, aynı zamanda bireysel gelişim ve toplumsal kalkınmanın da merkezleri olması gerektiğini ifade etti.
Şanlan, yayınladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Gün geçtikçe artan nüfusa ve bilginin en büyük güce dönüştüğü çağımızda, okumanın ve araştırmanın beşikten mezara kadar insan ömrünün tamamını kapsayan uzun bir süreç olması nedeniyle şehir kütüphaneleri yalnızca kitapların bulunduğu mekanlar değil, aynı zamanda toplumsal gelişimin, bireysel farkındalığın ve kültürel zenginliğin merkezleridir. Ancak şehrimizdeki mevcut kütüphane bu büyük işlevi karşılamaktan oldukça uzaktır.
Kütüphanenin fiziki alanı sınırlı ve küçük kalmıştır. Kaynak sayısı olarak kısmen yeterli sayılsa bile, teknolojik altyapı olarak çağın çok gerisindedir. Öğrencilerimiz çalışma alanı bulmakta zorlanıyor, çoğu kez kapılardan geri dönmek mecburiyetinde kalıyor. Araştırma yapmak isteyen vatandaşlar güncel kaynaklara ulaşamıyor. Potansiyeli olan fakat ekonomik imkanı olmayan bir çok çocuğumuzun ve gencimizin Eğitim öğretim konusunda zamanın ruhundan ve imkanlarından uzak kalmasına sebep olmaktadır.
Özellikle gençlerin bilgiye erişimini kolaylaştıracak bir ortamın sağlanamaması, hem bireysel gelişimi hem de toplumsal kalkınmayı sekteye uğratmaktadır. Sinop merkezde LGS’ye ve ÖSYM sınavlarına hazırlanan binlerce öğrenci bulunuyor. Ancak bu öğrencilerin büyük çoğunluğu, aile ekonomisine bağlı olarak ücretli kurslara erişemiyor. Eğitim, bir lüks değil her çocuğun fırsat eşitliği ile ulaşabileceği bir hak olmasına rağmen bu durumdan çok uzaktayız. Bu nedenle ücretsiz ve kaliteli hazırlık merkezlerine acil ihtiyaç vardır.
Şehrin bu konudaki ihtiyacını karşılaması gereken Mevcut Rıza Nur Kütüphanesi, öğrencilerimiz ve sınava hazırlanan gençlerimiz için, araştırma ve proje hazırlayan, akademik kariyer yapan üniversite öğrencilerimiz için de fiziki koşullarından dolayı yetersiz kalmış durumdadır. Tarihi Rıza Nur Kütüphanesi mevcut haliyle maksimum ilköğretim seviyesinde yaklaşık 20 öğrenciye lise ve üniversite seviyesinde 60 öğrenciye aynı anda ders çalışma, sınava hazırlanma ve araştırma yapma imkanı sunabiliyor.
Binlerce çocuğun sınava ve yazılılara çalışmak için kütüphane ve kaynak ihtiyacı olduğunu düşünürsek yaklaşık 80 kişilik bir fiziki ortamın şehrin ihtiyacını ve gençlerimizin beklentisini ne kadar karşılayabildiğini anlamak çok da zor olmasa gerek. İlaveten RIZA NUR kütüphanesinin fiziki koşulları nedeniyle de raflarda olması, ulaşılması gereken 32.000 civarı kitap muhtelif depolarda muhafaza edilmektedir. Dar mekanlar, yetersiz çalışma salonları ve sınırlı dökümanlar gençlerin motivasyonunu düşürüyor. sınav dönemlerinde bu yetersizlik daha da belirgin hale geliyor.
Gençlerimizin farklı arayışlara yönelmesine ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmelerine neden oluyor. Kütüphaneler, yalnızca kitap ödünç alınan yerler değil; aynı zamanda bireyin düşünsel gelişimini destekleyen, araştırmaya teşvik eden ve toplumun kültürel seviyesini yükselten sosyal alanlardır. Sinop gibi tarihi ve kültürel bir şehirde modern, donanımlı ve kolay erişilebilir bir kütüphane olmaması büyük bir eksikliktir. Sınav dönemlerinde 7/24 açık çalışma salonları, sessiz çalışma odaları, grup çalışması için ortamlar ve güncel sınav kaynaklarına erişim imkânı sunan tam teşekküllü modern bir merkezi halk kütüphanesini acilen hayata geçirmek mecburiyetindeyiz.
Burdan devletimizi temsilen ilimizin mülki amiri olan Sn. Valimize, şehril emin olarak seçilen Sn. Belediye Başkanımıza, hemşehrilerimizin hakkını, hukukunu korumak, milletin talep ve beklentilerini Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyıp devlet imkanlarından ilimizin en üst seviyede yaralanmasını ve bu yolda mücadele etmesi beklenen ilin milletvekillerine, konunun muhatabı olan kurum müdürlerine ve birim müdürlerine, yukarıda bahsettiğimiz modern ve tam teşekküllü kütüphane ihtiyacının acilen çözülmesi konusunda göreve ve mücadele etmeye davet ediyorum.
Ayrıca bu konuda tüm Sinoplu hemşehrilerimizi ve öğrencilerimizi kütüphane ihtiyacımız konusunda kamuoyu oluşturmaya, yerel ve ulusal basınımızı konuyu gündem de tutmaya davet ediyorum. Velhasıl bu hayati konuda yediden yetmişe hepimizin durumdan vazife çıkartıp, vaziyet alması gerekiyor. Bende Yılmaz Şanlan olarak modern ve tam teşekküllü bir halk kütüphanesi Sinop’a kazandırılana kadar konuyu gündeme getirmeye, takip etmeye devam edeceğim. Saygı ve Sevgilerimle”
Yorumlar
Kalan Karakter: