Edinilen bilgiye göre Hüseyin Öztürk, 30 Eylül 2025 tarihinde Sinop’ta bulunan 1+1 bir daireyi 2 milyon 700 bin liraya satın aldı. Satış işlemini yasal bedel üzerinden gerçekleştirerek tapu harcını ödediğini ifade eden Öztürk’e, yaklaşık bir ay sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yazı gönderildi. Yazıda, söz konusu dairenin değerinin 4 milyon 523 bin lira ile 5 milyon 528 bin lira arasında olduğu bildirildi.
Bunun üzerine itirazda bulunduğunu söyleyen Öztürk, yapılan inceleme sonrası dairenin değerinin bu kez 3 milyon 950 bin lira olarak belirlendiğini, ancak buna da itiraz ettiğini belirtti.
Yaşadığı süreci anlatan Hüseyin Öztürk, "Ben Eylül’ün 30'unda buradan 1+1 bir daire aldım. Satan kişi de başka yere tayin olduğu için daireyi sattı, biraz sıkışmıştı. Pazarlık sonucunda 2 milyon 700 bin liraya aldım daireyi. Bu dairenin yasal olarak aldığım fiyata gösterdim. Vergisini verdim. Eve geçtikten bir ay sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yazı geldi. Siz bu daireyi 2 milyon 700 bin liraya almışsınız ama gerçek bu dairenin değeri 4,5 milyonla 5,5 milyon arası dendi. “Neye göre bunu belirlediniz?” Dedim. “Ankara'dan yapay zeka bunları yaptı” dediler. Ondan sonra ben itirazda bulundum. Benim evimi 85 metre gösteriyorlar. Dairem 85 metre değil diye itirazda bulundum. İtirazda bulununca 3 milyon 950 bin liraya indirdiler. Ona da itiraz ettim. Şimdi sonucu bekliyorum. Yani devlet şunu yapıyor. Kardeşim sen daireyi kaça alırsan al bizi ilgilendirmez. Bizim belirlediğimiz fiyattan vergi vereceksin diyorlar. Sinop'ta benden başka birkaç kişi de aynı mağduriyeti yaşıyor. Türkiye genelinde de oluyormuş bu. Bu insanlara bence bir zulümdür. Normalde satışlarda aldığın zaman hem alım satım vergisini de alıcı veriyor. 108 bin lira ödemiştim. Şimdi onların hesabına göre 26 bin lira daha istiyorlar. İsteyecekler herhalde ama itiraz edeceğim. Gerekirse mahkemelik olacağız. Yani bu kısaca söylediğim gibi şunu demek istiyor devlet. Sen bu daireyi kaça alırsan al bizim istediğimiz koşullarda, bizim belirlediğimiz fiyattan vergi vereceğim diyorlar. Yani insan sıkışır, paraya ihtiyacı olur, pazarlık yapılır, fiyat indirilir. Bunları hiç takmıyor devlet. Biz ne gösteriyorsak, yapay zeka belirliyormuş daha doğrusu. Yapay zeka ne diyorsa bunun üzerinden vergi vereceksin diyorlar. Benim gibi onlarca insan mağdur bu durumda. Bunun giderilmesini talep ediyorum. Sonuç olarak bu mağduriyetin giderilmesini istiyorum. Yani ben yasal olarak ne aldıysam onun vergisini verdim. Bu benim çok basit bir şekilde hesaplarımdan da kontrol edilebilir. Yani şehir dışında para vermiş miyim, para çıkmış mı? Çok da basit olarak belli olduğu halde hiç dinlemiyorlar. Sunucunu bekliyorum. Mahkemeye vereceğim.” dedi.
Sinop’ta ev alan vatandaş ek vergi şokuyla karşılaştı
Sinop’ta yaşayan Hüseyin Öztürk, satın aldığı daire için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen rayiç değer nedeniyle yüksek tapu harcıyla karşı karşıya kaldığını belirterek duruma tepki gösterdi.
Yayınlanma :
21.01.2026 11:37
Güncelleme :
21.01.2026 11:37
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: