Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Sinop’un iç sulardaki avlanmalar hakkında bilgilendirme yaptı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak yaptığı açıklamada ilimizde; “Sazan, Sudak, Yayın, Siraz ve Tatlı Su Kefali balıkları iç sularımız da yoğun olarak mevcuttur. 6 (Altı) göletimize Bakanlığımızca 120 bin adet sazan balığı yavrusu doğal ortama bırakılarak balıklandırması yapılmıştır.
İç sularımızda yasa dışı su ürünleri avcılığı ve özellikle misina ağlarıyla ilgili ihbarların artmasıyla; 2015-2016 av sezonu içerisinde Samsun İl Müdürlüğüne ait Su Ürünleri Kontrol Botu ile gerçekleştirdiğimiz ortak denetimlerde 1500’ e yakın Sazan Balığı, 60 Sudak Balığı, 23 Yayın Balığı ve 70 Karabalık (Siraz) doğal ortama bırakılmış, İç sularda 28 takım (2700 mt.) misina ağı ve 10 takım pareketa (1000 mt.) tespit edilmiş ve doğadan toplanmıştır.” dedi.
İl Müdürü Mehmet Asak, “Bakanlığımızın Sürdürülebilir Su Ürünleri için kurallarımız; Öncelikle avcılık düzenlemelerinde, her canlıya bir sefer üreme şansı vermemiz, ana kuralımız. Su ürünlerine koyulan zaman ve boy yasakları balıklarımızın ömründe en az bir kere üreme yapabilmesi amaçlanarak tespit edilmiştir. Çevrenin korunması da önemli, yaşam ortamları kirlenmemiş ise balık yaşama fırsatı bulacaktır, denizlerimizde ve iç sularımızda yaşam ortamı yoksa balık da yok olur. Uygun avlanma yöntemlerinin kullanılması ve uygulanması: Bizim çoğu türler ile ilgili sıkıntılarımızın başında, uygun avlama yöntemlerimizin ve ekipmanlarının kullanılmaması ve kurallara riayet edilmemesi gelmektedir.
Ülke, Bölge ve İlimiz ekonomisi için büyük önem taşıyan su ürünleri varlığımıza sahip çıkmalıyız. Su ürünlerinde en önemli üretim şekli stokları korumaktır.” diye belirtti.
Sinop’ta balıklandırma çalışması yapılmış Olan Göletler ise şu şekilde; Merkez – Bektaşağa Göleti : 203 ha (15.000 adet Sazan Balığı yavrusu), Merkez – Çobanlar (Muhsinli) Göleti : 340 ha (15.000 adet Sazan Balığı yavrusu), Boyabat – Boyalı Göleti : 317 ha (30.000 adet Sazan Balığı yavrusu), Boyabat – Bektaş Göleti : 234 ha (30.000 adet Sazan Balığı yavrusu), Boyabat – Eğlence Göleti : 105 ha (15.000 adet Sazan Balığı yavrusu), Boyabat – Maruf Göleti : 100 ha (15.000 adet Sazan Balığı yavrusu)