Sinop’ta Corona virüs tedbirleri kapsamında uzun süre kapalı kalan kıraathaneler açıldı ancak kıraathanelerde oyun oynama yasağı devam ediyor.
Sinop’ta 130 gün sonra kıraathaneler açıldı, çaylar demlendi.
Korona virüs tedbirleri kapsamında 130 gündür kapalı olan kıraathaneler Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan kurallar çerçevesinde yeniden açıldı.
İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge kapsamında 21 Kasım 2020 tarihi itibariyle 81 ilde kahvehane ve kıraathanelerin faaliyetleri yeni bir karar alınıncaya kadar durdurulmuş, normalleşme adımları kapsamında çok yüksek riskli iller haricinde diğer illerde kıraathaneler yeniden iş yerlerinde müşteri kabul etmeye başlamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen kabine toplantısının ardından yeni normalleşme adımlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine 'Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi' konulu genelge gönderildi. Kıraathanelerin müşteri kabul etmeye başlayabilecekleri belirtilen genelgede, Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan kurallara uyulması gerektiği de belirtildi.
Sinop’ta 130 gün aranın ardından işletmelerini açıp müşterilerine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan kıraathane işletmecisi Yılmaz Karataş, alınan karara şaşırdıklarını söyledi
Karataş:” Uzun zamandır açılmayı bekliyorduk alınan kararlara şaşırdık on gün için açılmasını beklemiyorduk. Çok zor süreçten geçiyoruz. Müşterilerimiz de bizleri özlemişler. Kıraathanemizi açınca hemen geldiler. Bir bardak çay içmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlattılar. Aç kapa aç kapa nereye kadar. 4 buçuk aydır kapalıyız doğru düzgün bir yardım da alamadık. Oyunların yasak olması da işlerimizi kötü oranda etkiliyor. Kısa süre için kahvehaneleri açmanın hiçbir anlamı yok. Ramazanda neden kapanıyoruz anlamış değiliz Açsan olmuyor açmasan olmuyor bize de yazık. Elektriği suyu doğalgazı var vergileri var. Vergi yok dediler 3-4 bin lira vergi verdik. Bizde artık ne yapağımızı şaşırdık. “ dedi
"Arkadaşlarla sohbet edip çay içmeyi özledik”
Kıraathaneye gelen müşteriler de, kıraathanelerin kapalı olunca arkadaşlarıyla birlikte çay içmeyi özlediklerini belirterek konuşmalarını şöyle sürdürdüler: ”Arkadaşları görmek için geldik, sohbet ettik. Ramazanda kapanmasına bir anlam veremedim. Neden kapanıyor. Zaten dokuzda sokağa çıkma yasağı var niye kapatıyorsun ki. Esnaflarda ona göre hammaddesini aldılar bu süreçte bunlar belki çürüyecek. “ Dedi
Çok yüksek riskli iller arasında yer alanda Sinop’ta kıraathanelerde en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin veriliyor.