Televizyon yapımcısı, gazeteci, yazar ve iletişim uzmanı TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Tartan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘İşte Kadın, Evde Kadın’ konulu toplantıya katıldı.
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Sinoplu girişimci kadınlarla bir araya gelen Tartan, “ Kadına ‘Elinin hamuru ile erkek işine karışma deniyor. Oysa kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi olmaz. Evden sonra sıra ülkeye getirilecek berekette. Ülkeye bereketi girişimci kadınlar getirecek’ dedi. Toplantıya Sinop Valisi Dr Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici ve girişimci bayanlar katıldı.
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici’ nin daveti ile gerçekleşen ve psikolog Perran Söğütlü’nün ‘Sağlıklı kadın erkek ilişkileri’ni irdeleyen değerlendirmeleri ile renklenen söyleşide iletişim uzmanı Aynur Tartan’ın annelere seslenişi dikkat çekti. Tartan, kız çocuklarının girişimciliğe özendirilmesi gerektiğini bildirdi: “Küçük kız çocuklarımız evcilik oynarken rol model olarak ev hanımlığını benimsemesin, daha özgür olsunlar. Küçük kızımız bebeğine pasta yapmasın, bir pastane açsın. Misafir ağırlamasın, lokanta işletsin. Bebeğine bakarken de bir anaokulu açsın, işletsin. Onları sınırlamak yerine özgür olmalarını sağlamalıyız. Tabi ki hepimiz gelenek ve göreneklerimizden aldığımız sorumlulukların bilincindeyiz. Ailenin temel yapı taşıyız, eşimizin destekçisiyiz. Şimdi yapmamız gereken; ev idaresinde elde ettiğimiz yeteneği iş hayatına da aktarabilmek. Annelik sezilerimizi çalışma hayatında kullanabilmek.Yeteneklerimizi ekonomi ve istihdama katmak. Böylelikle mutlu ve üreten bir Türkiye’ye kavuşacağız. Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi olmaz. Gerçekçi büyümesi de olmaz. Türk toplumu artık bu prangadan kurtulmalıdır. Elinde hamur olanlar da her işe karışsın ki, büyümenin bereketini toplumun tamamı hissedebilsin. Eve bereketi nasıl biz getiriyorsak, ülkeye de biz getireceğiz. Toplum olarak birlikte, el ele… Zenginliğin, refahın ve mutluluğun tek bir yolu var; Girişimcilik” dedi.
Bayan eli her yere değsin
Daha sonra konuşmasında bayanların iş hayatındaki yerine değinen Vali Ahmet Cengiz bayanların tüm sektörlerde işbaşı yapmasını önemsediklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:”Bayanlar birçok alanda olabilir ama şöyle söyleyeyim mesela ticarette, sanayide iş hayatında varlar mı?geçenlerde vergi rekortmenleri için bir tören düzenledik. Bu törende Bir(1) bayan iş insanımız vardı.Geçen sene yine bir tane bayan iş insanımız vardı, o kadar iş insanının içinden bir bayan yetersiz.
Siyasette İdarede bürokraside yine bayan sayısı arzu edilen ölçüde değil. Yaklaşık Türkiye’de 1500 civarında idari amiri olduğunu tahmin ediyorum. Bunlardan sanki 30-40 arasında bayan mülki idari amirliği var ve yetersiz. Diğer sahalarda olduğu gibi bizim mesleğimizde de bayan mülki idari amiri sayısı çok yetersiz.Fakat bizim mesleğin kendine has özelliği bir çok meslekten çok zaman sonra bayan çalışan kabul etmeye başladı.Ben 1989 yılında başladım bu mesleğe ve benim başladığım yıl(1989)hala bayanlar bu mesleğe kabul edilmiyordu.90’lı yıllarda kabul edilmeye başlandı.Şu ana kadar Yalova ve Muğla valileri olmak üzere 2 tane bayan valimiz olmuştur.Bunda erkeklerin olduğu gibi bayanların da sorumluluğu var.Biraz daha azmetmeleri ve çalışmaları gerekiyor.Sonuçta biz hayatın bir işbirliği olduğunu düşünüyoruz. Bay- Bayan ayrımı olmaksızın herkesin bu hayata 4 elle sarılması sahip çıkması tüm sektörlerde işbaşı yapmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Biliyorsunuz Türkiye bayanlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ilk ülkedir. Ama maalesef bu hızı ve sinerji bayanlar daha sonradan kaybetmiş diyelim, Türkiye de böyledir. Dünyada biraz daha farklı. Tabiki bayanların daha etkin olduğu ülkeler var.Bir bayan başbakanımızın olması da dünyada ender ülkeye kısmet olan bir ayrıcalıktır diye düşünüyorum.Bayan eli her yere değsin bunu arzu ediyoruz ama başkalarından karşı cinsten beklemeden yapabilir diye düşünüyorum.” dedi