İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Hayrettin İzzet Şahin, Muhammet Emin Doğan ve arkadaşları, Uğur Mumcu Meydanı'nda ney ve def eşliğinde ilahiler ve türküler seslendirerek hem dinleyenlere huzur dolu anlar yaşatıyor hem de geleneksel Türk müziğini tanıtıyor. Özellikle ney ve def gibi otantik enstrümanlarla yapılan performanslar, hem dini hem de kültürel değerleri bir araya getiriyor.
Ney üflemeye başlama serüvenini anlatan Hayrettin İzzet Şahin, “Ney üflemeye yurdumuzdaki kursta başladım. 4 senedir ney üflüyorum. Çeşitli hobilerim var. Bu şekilde üniverisite yaşantımı dolu dolu geçirmeye çalışıyorum. Arkadaşlarım ile beraber bu güzel geceyi değerlendirelim dedik. Bir koro çalışmamız vardı. Bazen programlara çıkıyoruz. Gençlik Merkezi ve Üniversite’nin ortak programları ile kendi üniversitemizdeki programlara çıkıyoruz.” dedi.
Sokaktan ney çalma fikrinin bir an da ortaya çıktığını dile getiren Şahin, “Eskiden beri sürekli konuşuyorduk bunu yapalım diye. Herşey bir an da oldu. Bir gün bir işletmede tatlı yiyorduk. Haydi yapalım dedik. Tamam ben neyi üflerim dedim. Bu şekilde başladık. Çalıştığımız eserleri çalmaya başladık” diye konuştu.
Sinop’ta öğrenci olmanın avantajlarından bahseden Şahin “Başka şehirlere göre imkanlar az olabilir ama bence üniversite açısından okunabilecek bir şehir. Öncelikle ulaşım açısından gayet rahat, küçük ve güzel bir şehir” şeklinde konuştu.
İlahiyat Fakültesi öğrencisi Muhammet Emin Doğan, gerçekleştirdikleri etkinlik hakkında duygularını ve amaçlarını şu sözlerle ifade etti: “İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Tokatlıyım ve 6 yıldır Sinop’ta yaşıyorum. Biz, aslında sokakta ilahi, şarkı ya da türkü söyleyen bir ekip değildik. Ancak kendimizi geliştirmek ve yeni bir adım atmak istedik. Hem içerik üretme hem de farklılık yaratma açısından bu tür bir etkinliğin arkadaşlarımıza örnek olacağını düşündük. Bugün bir meşk gerçekleştirdik ve sonrasında da arkadaşlarımızla birlikte eserler icra etmeye çalışıyoruz.”
İnsanların tepkisini değerlendiren Doğan, gelen tepkileri olumlu bulduklarını söyledi. “Tebessüm ediyorlar ve dinliyorlar. Özellikle İlahiyat Fakültesinde olmamız dikkat çekiyor. Çünkü; genelde sokak sanatçıları ilahi dışında şarkılar söyledikleri için ister istemez bir tepki oldu ama bunu güzel gördük.” dedi.
Sinop hakkında düşüncelerini dile getiren Doğan, küçük ve güzel bir şehir olduğunu söyleyerek “Adaptasyon sağladığımı düşünüyorum. Gayet güzel küçük bir şehir insanları cana yakın, bizleri de güzel karşıladılar. Sinop gençlerin tamamıyla yaşayabileceği ve uyum sağlayabileceği bir şehir. Sadece biraz pahalılık açısından farklı diyebiliriz. Fiyatlar biraz fahiş diyebilirim.” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: