Kış aylarında vücut ısısının düşmesiyle kalbin görevini daha fazla yaptığı biliniyor. Vücut ısısının yüksek kalmasını sağlayabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalan kalp, böylelikle kan basıncı ve nabız sayısını artırır.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Taş, kalp hastalığı bulunan kişiler için soğuk havanın tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabileceğini belirtti.
Sıcaklık düştükçe kalp krizi, göğüs ağrısı ve kalple ilgili önceden var olan hastalıkların daha sık görülebileceğini söyleyen Dr. Taş, “Soğuk havalarla birlikte özellikle kış aylarında genelde vücutta enfeksiyonların oranı artıyor. Özellikle bu dönemlerde ileri yaş grubunda olan hastalarda zatürre ve idrar yolu enfeksiyonları artmaktadır. Soğuk havalar kalp damar tıkanıklıklarını tetikleyebiliyor. Daha doğrusu önceden var olan bir damar tıkanıklığını krize götürebiliyor. Bu yüzden soğuk havalar kalp krizlerini tetikleyebiliyor. Özellikle riskli yaş grubunda olan hastaların soğuk havalarda fazla soğuğa maruz kalmamalarını öneriyoruz. Mutlaka riskli yaş grubundaki vatandaşlarımızın ilaçlarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Riskli yaş grubundaki hastaların grip aşısı olması yönünde öneride bulunan Taş, “Soğuk havalar özellikle kalp yetmezliğini de alevlendirebilir. Soğuk havalarla birlikte direnci düşük olan hastalarda enfeksiyonların sıklığı artıyor ve bu enfeksiyonlar da hastaların kalp yetmezliği tablolarını kötüleşmesine sebebiyet veriyor. Özellikle kış aylarında kalp yetmezliği hastaları daha sık hastaneye yatırmak zorunda kalıyoruz. Riskli yaş grubundaki hastaların mutlaka grip aşılarını olmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
UZMANLARDAN “KALP KRİZİ” UYARISI
Diyarbakır Memorial Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Taş, “Soğuk havalar, önceden var olan bir kalp damar tıkanıklığını krize kadar götürebiliyor” dedi.
Yayınlanma :
03.12.2023 17:24
Güncelleme :
03.12.2023 17:24


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: