Sinop'ta Osmanlı’dan Cumhuriyete intikal eden Sinop At Yarışları ve Sinop Panayırı geleneği zamanla kayboldu.
Bir zamanlar Ada’nın üst tarafında yer alan Sülük Gölü civarında düzenelenen Sinop at yarışları,1000, 2000 ve 3000 metre kum pistte gerçekleşiyor; 3 yaş ve 4 yaş üstü gibi farklı kategorilerde atlar yarışıyordu. Yarışların birincisine ve ikincisine verilen ikramiyeler, izleyicilerin ilgisini artırırken, etkinliği izlemek isteyen seyircilerden mevkilerine göre ücret talep ediliyordu.
Panayır geleneği ise Okullar Caddesi’nin İncedayı Mahallesi’ne bakan geniş bir alanda kuruluyordu. Erken Cumhuriyet döneminde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için başlatılan iktisadi seferberlikler çerçevesinde, yerli tohumu ve yerli ırkı ıslah çalışmalarına önem verildi. Sinop’ta da uygulanan bu projelerle, Sinop aygır deposunda yetiştirilen atlar ve eşekler ile damızlık koyun ve koç gibi ekonomik geliri olan hayvanlar, panayırda sergileniyordu.
Sinop’un dışında Gerze, Boyabat ve Ayancık’ta da panayırlara ev sahipliği yapıldığı biliniyor. Günümüzde, Sinop merkeze en yakın ve en bilinen panayır Erfelek Bektaşağa Panayırı olarak öne çıkıyor. Ayrıca, uzun yıllardır her yıl düzenlenen Boyabat Panayırı da bölgenin kültürel zenginliğini yaşatmaya devam ediyor.
Öte yandan Sinop’un zengin kültürel mirasını yansıtan bu geleneklerin yeniden hayata geçirilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: