SES Sinop İl Temsilcisi Ayhan Çalık, sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık sektöründe büyük sıkıntıların arttığını ve bunun Ağız ve Diş Sağlığına da yansıdığını söyledi. Çalık, “Ülkemizde aslında çok yeni olmayan sağlıkta dönüşüm programı diye bize dayattıkları sisteme geçtiğimizden beri bütün sağlık kurumlarında sıkıntılar çığ gibi büyüyerek devam ediyor. Ağız ve Diş sağlığı da bunlardan biri. Orada çalışan arkadaşlarımız halka daha iyi hizmet verebilmek adına, bir şeyler yapmak istiyorlar. Bunun devlet tarafından desteklenmesi gerekirken, onların çalışma düzeni bozulmak istenmekte. Çalışma saatleri, MHRS uygulaması, randevu sistemleri bozulmakta. Bir an önce bu hatadan vazgeçilmesi için tüm yurtta bugün ağız ve diş sağlığı merkezlerinde eylemler yapıyoruz. Umuyoruz, bundan sonraki süreçte bunlara ihtiyaç kalmaz ve bu sorunlar giderilir. Ağız ve diş sağlığı çalışanları arkadaşlarımız da halka daha iyi hizmet sunabilir. Ayrıca, ağız ve diş sağlığı çalışanları tek ödeme istiyor. Bütün sağlık kurumlarında olduğu gibi taban ücret, maaş, ek ücret, döner sermaye performans gibi uygulamalar değil, insanca yaşamaya yetecek tek kalemde emekliliğe yansıyacak ücret talep ediyorlar. Çalışma ortamları da, poliklinik ortamları da çok sıkışış ve yetersiz, binalar yetersiz, personel yetersiz, alet edevat yetersiz. Bunların daha sağlıklı hale getirilmesi ve bu ortamlarda daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak istiyor arkadaşlarımız. Bu çalışma ortamlarımızda çalışanlar arasındaki farklı farklı uygulamalar teşvik gibi uygulamalar çalışanlar açısından iş barışını bozacak sonuçlara sebep olmakta. Biz, ayrı ayrı puanlamalar, hesaplamalar, ödemeler istemiyoruz. Biz, biraz önce söylediğim gibi insanca yaşamaya yetecek, emekliliğe yansıyacak tek kalemde maaş istiyoruz” dedi.
Genel Sağlık-İş Sendikası Sinop İl Temsilcisi Mustafa Aytaç ise MHRS randevu sayılarının fazla olduğunu ve bunun diş hekimlerinin hasta başına yeterli süre ayıramamasına yol açtığını dile getirdi. Aytaç, “Bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi MHRS randevu sayılarının fazla olması ve hastalarımıza gerekli süreyi ayıramamamızdır. Yani, diş hekimlerimizin en büyük problemlerinden birisi etkin bir tedavi sunmak için gerekli süreyi hastaya ayıramamasıdır. Çalışma koşullarımızın uygun olmadığını söylüyoruz. Diş hekimlerinin dört el kuralıyla çalışmasının gerekliliğini anlatmak zorundayız. Ağız ve diş sağlığı hizmeti verirken randevu sürelerinin yetersiz olduğunu ifade etmekteyiz. Hasta mahremiyetinin önemini her defasında belirtiyoruz. 4 ünitli diş muayene ünitelerinin, odalarının olmaması gerektiğini dile getiriyoruz. Aynı zamanda, diş hekimleri olarak tek kalemde maaş istiyoruz. Maaşlarımızda taban, teşvik, sabit ile yapılan sürprizler istemiyoruz. Emekliye yansıyan tek kalemde maaş talebini her platformda dile getiriyoruz” şeklinde konuştu.
Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının sorunlarını dile getirdiler
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sinop İl Temsilcisi Ayhan Çalık ve Genel Sağlık-İş Sendikası Sinop İl Temsilcisi Mustafa Aytaç, Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının yaşadığı sorunları dile getirdi.
Yayınlanma :
16.02.2025 13:47
Güncelleme :
16.02.2025 13:47


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: