Denizlerde av yasağının başlamasının ardından bir süredir soğuk geçen havalar nedeniyle balık tezgâhlarında kültür balıklarından somon ve levrek kendini göstermekteydi. Karadeniz’de havaların ısınmasıyla deniz sıcaklığı yükselerek ‘çarpan’ lakaplı iskorpit balığı kendini gösterdi. Sırtındaki zehirli dikeniyle ünlenen, elle dokunulduğunda mide bulantısı, baş ağrısı ve hatta kısmi felce kadar yol açabilen iskorpit balığı temizliği başladı.İskorpit balığı Sinop’ta balık tezgâhlarında fileto halinde kilosu 800 TL’den satılıyor.
Çarpan balığının denizin ısınmasıyla ortaya çıktığını belirten Sinoplu Balıkçı İbrahim Gündoğdu, "Sinop’umuzun meşhur balığı. Dışı çirkin içi lezzetli balık. Çarpan, iskorpit balığı. Halk dilinde çarpan denir. Bazı yörelerde de çalar ve Adabeyi diye geçer. Temizleme işini arkadaşlarımız gerçekleştiriyor. Balığın üzerindeki zehirli dikenleri alıyorlar ve daha sonra derisini yüzüyoruz. Derisini yüzdükten sonra fileto yapıp orta kılçığını da alıyoruz. Geriye löp eti kalıyor. Harika bir şekilde vatandaşlarımıza sunuyoruz." dedi.
Vatandaşların iskorpit balığını alım güçlerinin olmadığını belirten Gündoğdu, "Çarpanın tüm işlemleri bittikten sonra 3 kilogramından 650 gram et elde ediyoruz. Şu an temizlenmiş olarak bir kilogram fiyatı 800 TL. Şu an alabilecek vatandaş yok. Daha ziyade lokantalara veriyoruz. Esnaf lokantaları alıp yaza hazırlık yapıyorlar. Bir kilogram çarpan bir kilogram kıymadan daha pahalı. Ama biraz farklı. Koyun eti ile kuzu eti gibi.'' ifadelerinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: