Erfelek’in Akçaçam köyünde 140 kovanla üretim yapan Erol Karakaş, sezonun gidişatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Çiçeklenme döneminin iyi geçmesine rağmen hava sıcaklıklarının istikrarsızlığından dert yanan Karakaş, hem iklim hem de hastalıklar nedeniyle arı popülasyonunda ciddi azalma yaşandığını belirtti.
Güneş yok, nektar akımı az
Sezon başından bu yana havaların ısınmamasının üretimi doğrudan etkilediğini söyleyen Karakaş, “Geceleri soğuk geçiyor, bu yüzden nektar akımı çok az. Çiçekleme güzel ama arının çalışabileceği bir güneş yok. Önümüzdeki günler için umutla bekliyoruz” dedi.
Kayıplar yüzde 20’yi buldu
Kovanlardaki zayiat oranının normalin iki katına çıktığını ifade eden Karakaş, “140 civarı kovanım var ve bu yıl yüzde 20’den fazla kayıp yaşadım. Normalde yüzde 10 zayiat olağandır ancak bu sene kayıplarımız çok fazla” diye konuştu.
Gal arısı kestaneyi bitirdi
Kestane balı üretimini tehdit eden gal arısı sorununa da değinen Karakaş, “Kestane ağaçları arıcılık için hayati önemde. Ancak gal arısı nedeniyle ağaçlar ve çiçekler berbat durumda. Bu konuda yapılan çalışmalar henüz bir fayda sağlamadı. Civar köylerde de durumun aynı olduğunu tahmin ediyorum” sözleriyle yetkililere seslendi.
Analizlerde 1000 Prolin değeri çıktı
Miktardaki düşüşe rağmen balın kalitesinin Türkiye standartlarının çok üzerinde olduğunu belirten Karakaş, şu ifadeleri kullandı: “Kestane olmasa da üretim için hala umudumuz ve çiçeklerimiz var. Balımızın tek bir önemli değeri var, o da Prolin. Türkiye standartlarına göre çiçek balında 300, kestane balında 500 olması gereken bu değer, bizim yaptırdığımız analizlerde 1000 çıktı. Bu değerler bizi her şeye rağmen mutlu ediyor.”
Yorumlar
Kalan Karakter: