Gerze Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından Sedat Işıdı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Sinopia Pigmentinin İzinde” programı, Osman Belovacıklı, Şengül Şahin Çalışkan, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
Programın açılış sunumunu yapan Gerze Belediyesi Kültür Müdürü ve tarihçi Aziz İstanbullu, Sinopia pigmentinin yalnızca bir boya değil, aynı zamanda kentin kimliğinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. İstanbullu, “Bu renk gerçek bir Sinoplu… Ünlü düşünür Diyojen ne kadar Sinopluysa, bu boya ondan daha eski bir Sinoplu” ifadeleriyle pigmentin tarih öncesi geçmişine dikkat çekti.
İstanbullu, Sinop Limanı’nın antik çağlardan Rönesans’a kadar dünyanın önemli bir “renk kapısı” olduğunu belirterek, Kapadokya’dan çıkarılan pigmentin Sinop üzerinden Avrupa’ya ihraç edildiğini ifade etti. Ünlü coğrafyacı Strabon’dan örnekler paylaşan İstanbullu, Rönesans ressamlarının fresk ön çizimlerinde bu rengi kullanarak “Sinopia” adını verdiklerini söyledi.
Programın ikinci bölümünde söz alan Emekli Öğretim Üyesi Dr. Öznur Özden ise pigmentin bilimsel özelliklerini anlattı. Demir oksit bakımından zengin olan bu doğal rengin, kağıt ve geleneksel sanatlarla buluşmasını uygulamalı olarak gösterdi. Katılımcılar, antik bir rengin kağıt üzerindeki yansımasına yakından tanıklık etti.
Sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde özellikle öğrencilerin yoğun ilgisi dikkat çekerken, Aziz İstanbullu ve Dr. Öznur Özden, bu kültürel mirasın geleceğe aktarılması konusunda önemli bilgiler paylaştı.
Program sonunda konuşan Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, yerel değerlerin korunmasının önemine vurgu yaparak, bu tür kültürel etkinliklerin kentin marka değerine katkı sunduğunu belirtti ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: