Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı değerlendirmede, 2024'ün, ulaştırmanın bütün modlarında dolu dolu bir yıl olduğunu ve geçen yıl birçok projeyi hizmete açtıklarını bildirdi.
Türkiye'de şu anda 13 bin 919 kilometre demir yolu ağı bulunduğunu aktaran Uraloğlu, bunun 2 bin 251 kilometresinin hızlı tren hatları olduğunu söyledi.
Uraloğlu, mevcut hızlı tren işletmeciliğine ilişkin bilgi vererek, "Ankara-İzmir Yüksek hızlı tren hattı, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Halkalı-Kapıkule, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren projelerimiz devam ediyor. Ayrıca planladığımız projelerimizden Kırıkkale-Çorum hızlı tren hattının ihalesini yaptık. Ankara-İstanbul süper hızlı treninin projesine çalışıyoruz. 10 yıllık projeksiyonda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hattımız saatte 350 kilometre hızda ve yaklaşık 344 kilometre uzunluğunda olacak." diye konuştu.
USOM'daki birçok görev Siber Güvenlik Başkanlığına devrediliyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun, Türkiye'nin haberleşme trafiğini yönetme, disipline etme ve kurallarını koyma konusunda belirli görevleri olduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu görevlerinin bir parçasının da siber güvenlik olduğunu aktardı.
Uraloğlu, BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM), ülkenin siber güvenliğine ilişkin görevi yürüttüğünü anımsatarak, "Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu ve yapılanmasına ilişkin süreç yürütülecek. Cumhurbaşkanlığımıza bağlı ve bu işin tamamını bir üst kuruluş olarak kapsamış olacak. USOM'daki birçok görev ve yetkimizi Siber Güvenlik Başkanlığına devretmiş olacağız." ifadelerini kullandı.
e-Devlet Kapısı'nın Siber Güvenlik Başkanlığına bağlanmasına ilişkin bir çalışma olmadığını da bildiren Uraloğlu, iletişim ve haberleşme konusundaki görevlerine devam edeceklerini belirtti.
Uraloğlu, 16 yaş altı gençlere yönelik sosyal medya düzenlemesine ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti: "Bu süreci, Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile ilgili diğer kurumlarla yürütüyoruz. Dünyada 13 ve 16 yaş konuşuluyor, bizim üzerinde durduğumuz 16 yaştır. Buna yönelik çocuklarımızı koruma refleksiyle bazı çalışmalar yapıyoruz. 16 yaşındaki çocuklarımız daha çok eğitime ve gelişime odaklansın. Çocuklarımızın kendini yönetebileceği bir yaştan sonra kendi inisiyatiflerine kalsın istiyoruz. 16 yaşın üstündeki çocuklarımızın sosyal medyaya erişimine müsaade edelim istiyoruz, bu yıl tamamlarız."
Yorumlar
Kalan Karakter: