Kent merkezi Sakarya Caddesi üzerinde bulunan, halk arasında Terazi (Sakarya) Çeşmesi olarak bilinen tarihi yapının üzerinde herhangi bir bilgilendirici tabela bulunmuyor. Kentin tarih severleri ve araştırmacıları, çeşmenin üzerine bilgilendirici tabela konulmasını talep ederek, yetkililere seslendi.
Ayrıca çeşme hakkında edinilen bilgiye göre, Yangın sonucu zarar gören çeşme tamir ettirilmiş ve çeşmeye kazanılan Sakarya Savaşı’nın anısına 1919 yılında Mutasarrıf Zihni Bey tarafından Sakarya Çeşmesi adı verilmiştir.
İnternet kaynaklarından yapılan araştırmalarda ise çeşme hakkında; “İki sütun arasında üstü tonozlu bir cephe çeşmesidir. 2.85 x 2.34 metre boyutludur. Yazıtında 1274’te yapıldığı yazılıdır. İki yanda kaideler üstüne oturan sütun, onun üstünde başlık ve kemerle güzel bir görünüm verilmektedir. Tüm yüzey üç silme ile içe doğru derinleştirilmiştir. Kemer üstünde yer alan son bölüm de silmelerle süslüdür. Çeşme alanı bir büyük ve dört küçük dizi taştan oluşmuştur. Çeşmeye, belediye musluk bağlamıştır. Mermer yüzey tümüyle sararmış kirli siyahımsı bir renk almıştır.” Şeklinde olduğu ifade ediliyor.
Turizm sezonunun başlamasıyla insan hareketliliğinin arttığı bu günlerde, kentte bulunan tarihi yapıların tanıtımı için üzerlerinde bilgilendirici tabelaların olmazsa olmaz olduğunu kaydeden Sinoplular; “Yaz aylarında 100 binlerce yerli ve yabancı turist o güzergahtan geçiyor. Elimizde hazır değerler var ancak üzerinde iki satır yazı ile tarihi çeşmeyi anlatan bir şey yok. Yetkililerden kentimizin tarihine önem vermelerini ve gereğini yapmalarını istiyoruz.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: