Cebeci açıklamasında, “2 Haziran Pazar günü tüm yurtta ve ilimizde LGS uygulanacaktır. Sınav iki oturum ile gerçekleştirilecektir. Türkiye saati ile birinci oturum saat 09.30’da başlayıp sınav süresi 75 dakika ve 50 soruluk sözel alandan ( Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil) oluşacaktır. Türkiye saati ile ikinci oturum saat 11.30’ da başlayıp sınav süresi 80 dakika ve 40 soruluk sayısal alandan (Matematik ve Fen Bilimleri) oluşacaktır. İlimizde 108 sınav salonunda 246 görevli öğretmenle beraber 1793 öğrenci sınava girecektir.” İfadelerine yer verdi.
Sınav öncesinde velilere çağrıda bulunan Cebeci, “8.sınıf çocuklarımız bu hafta sonu 02 Haziran pazar günü iki oturum halinde düzenlenecek Liselere Geçiş Sınavına (LGS) gireceklerdir. Sizler kadar biz öğretmenleri de heyecanlıyız. Birçok öğrencimiz istenilen liseye girememe durumunda anne ve babalarının kendilerine yönelik sevgi ve güvenlerini kaybedeceklerini düşünmektedirler. “Başarılı olursam beni daha çok severler” düşüncesine öğrencilerimizde rastlamaktayız. Her koşulda onların yanında olacağımızı hissettirmeliyiz. Her çocuk anne ve babası için değerlidir. Ancak her insanın yeteneklerinin bir sınırı vardır. Çocuklarımızı sınırlarının üstünde zorlamak, ulaşamayacağı hedefler konusunda ısrarcı olmak gerginlik, kaygı, başarısızlık, güvensizlik ve mutsuzluk sonuçlarını doğurur. Sınava giren öğrencinin önce sağlıklı olması gerekmektedir. Sağlığın başarıdan daha önemli olduğu unutulmamalıdır. Ancak sınava birkaç gün kala ebeveynler fazla kaygılanıp çocuklarımıza son bir hafta ders çalışma konusunda baskı yapmamalıdır. Anne babalarda çok sık gördüğümüz bir davranış türü de belki motivasyon amaçlı başvurulan, ama asla motivasyon yaratmayan; çocuğunun başarısını yakın çevredeki diğer çocukların başarısıyla karşılaştırma eğilimidir. Çocuğunuzu sadece kendisiyle karşılaştırmalısınız. Yani önceki başarısı, önceki davranış biçimleriyle şimdiki durumunu karşılaştırmak daha olumlu sonuç verecektir. Değerli anneler ve babalar, özellikle şu son birkaç günde ev ortamında olağanüstü değişikliklere gitmeyiniz. Çocuğun yeme-içme alışkanlıklarını değiştirmeyiniz. Sınav sabahı zihin açıcı diye düşündüğünüz yiyecek veya ilaçları çocuklarınıza vermeyiniz. Sınav sabahı çocuğunuza her zamanki gibi kahvaltısını yaptırmanız yeterlidir. Aksi durumda çocuğunuzda farklı semptomların gelişmesine sebebiyet verebilir. Çocuklarımız bizim için çok değerlidir. Onların sağlığını hiçbir şeye değişmeyiz. Bu sınav dünyanın sonu değildir. Çocuklarımızın sahip olduğu yetenekleri doğrultusunda gerçekçi hedefler koyalım. Kendi kabiliyetleri doğrultusunda hayata atılacaklardır.” Dedi.
Sınav öncesi öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Cebeci, “Yapacağınız çalışmaları bugüne kadar yaptınız, hepinizi tebrik ediyorum. Bundan sonra artık sınav için çalışmayı bırakıp sağlığınıza dikkat edin. Sizler bizim için çok değerlisiniz. Şimdiden hepinize başarılar diliyorum. Bu vesile ile değerli öğretmenlerime de bugüne kadar ki emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” İfadelerinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: