Gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamlarıyla maaşlara zam yapıldığını belirten KESK Sinop Şubeler Platformu, ek zam talebinde bulundu. Sendika binası önünde toplanan gurup basın açıklamasının ardından maaş bordolarını yakarak protesto etti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sinop Şubeler Platformu, ek zam talebiyle Kesk sendika binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
KESK Sinop Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Ayhan Çalık yıllardır yaşanan her krizin faturasını emekçilere çıkarıldığını söyledi.
Çalık :”Her gün gözümüzü iğneden ipliğe gelen zamlarla açıyor, derinleşen kriz ve pandemi nedeniyle nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Ülkeyi yönetenler , emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine, attığı her adımda sorunlar yumağını büyütüyor.
Büyümede rekor kırdık dediler, Dünya bizi kıskanıyor dediler, ama büyüyen Türkiye'den bizim payımıza hep sahte enflasyon rakamlarına göre belirlenen maaş zamları, daha adaletsiz hale getirilen vergiler, gittikçe güvencesiz hale getirilen bir çalışma yaşamı düştü.
“Her ekonomik krizde sıkılan kemerler sadece bizim kemerlerimiz oluyor” diyen Çalık konuşmalarını şöyle sürdürdü: ”Biz ne zaman hakkımızı istesek 'Kriz var' dediler. 'Aynı gemideyiz batarsak hep beraber batarız' dediler. Ama bize hep o geminin kazan dairesi reva görüldü. Bir avuç mutlu azınlık ise, bizim alın terimizle, emeğimizle su yüzünde tuttuğumuz geminin lüks kamaralarında keyif çatmaya devam etti. İtibardan tasarruf olmaz diyerek, saraya günlük 59 milyon TL. bütçe ayırırken, işini kaybedene 39 TL’ yi reva gördü. Her ekonomik krizde sıkılan kemerler sadece bizim kemerlerimiz oluyor.
Kendine 'yetkili sendika, yetkili konfederasyon' diyenler, oturdukları masalarda, sahte enflasyon rakamlarının yarım puan üstündeki mutabakatların altına imza attılar. Hükümetin teklif ettiği rakamların daha altına imza attıkları bile oldu. Sıkıştıklarında danışıklı dövüş oyunları ile topu hakeme attılar. Bizler ise, onların altına imza koyduğu 'Satış sözleşmesinin' bedelini daha fazla yoksullaşarak, daha fazla güvensizleşerek ödemeye devam ediyoruz.” Dedi
KAYNAKLAR PATRONLARA, MÜTEAHHİTLERE AKTARILMAYA DEVAM EDİYOR
Çalık: ”Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi de pandemi ile birleşen ekonomik krizin enkazı yine bizim omuzlarımıza yıkılmak isteniyor. pandemiye ayrılan kaynaklar nedeniyle işçilere, emekçilere, esnafa, çiftçiye verecek bir şey kalmadığını söylüyorlar. Ama her zaman olduğu gibi kaynaklar yine sermayeye, patronlara, müteahhitlere aktarılmaya devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen dar gelirliler, ücretsiz izne çıkarılanlar, kısa çalışma ödeneğine mahkum bırakılan işçilerin, kepenk kapatmak zorunda kalan küçük esnafın sınırlı bir kısmına, onlarca şarta bağlanarak, gıdım gıdım verilen 6.4 milyar çok görülüyor.
Pandemide gece gündüz demeden canı pahasına çalışan, Covit¬19'a yakalanan sağlık emekçilerinin meslek hastalığı haklarından yararlanması bile 'Yük' olarak görülüyor. 'İlliyet bağı isteriz, hastalığa yakalanman yaptığın işten kaynaklı olduğunu ispatla' deniliyor. Dedi
“İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş hepimizin hakkıdır” diyen Çalık taleplerini şöyle sıraladı :”
*Maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000 TL arttırılmasını,
*Evrensel hak ve özgürlüklerle uyumlu, gerçek bir pazarlık sistemine geçilmesini,
*Gerçek toplu pazarlık masasının bir an önce kurulmasını,
*En düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını,
*Vergi adaletsizliğine son verilmesini, bunun için kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,
*Birinci vergi diliminin %15 ten °AA O a düşürülerek kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz.” dedi
Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri maaş bordolarını yakarak eylemi sonlandırdı.