Sinop Alan Yönetimi Başkanı ve FİJET-ATURJET Üyesi Hüsnü Gümüş ‘Sinop'a Sualtı Arkeolojisi ve Sualtı Müzeciliği’ ile ilgili görüşlerini yazdı.
Gümüş yazısında, “Sualtı Arkeolojisi çalışmalarının sergilenmesi konusunda başarılı uygulamalar yapılan ülkemizde bu zenginliğin teknolojinin sağladığı imkanlarla geliştirilerek su altında da yeni sunumlar yapılabileceği düşüncesindeyim.
Bu husus aynı zamanda Sinop Alan Yönetimi çalışmaları kapsamındaki ‘Deniz Müzesi’, ‘Restorasyon Eğitimleri’ ve ‘Uluslararası Kongrelere’ yeni bir bakış açısı getirebilecek çalışmalar arasında yer alabilecek niteliktedir.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun’un Karadeniz’de yapılan araştırmalarda Sinop’un en fazla batığa sahip olduğu açıklaması ile de ortaya konan Sualtı Arkeolojisi zenginliğinin yerinde izlenebileceği bu oluşum, Deniz Savaşları, Sinop Tersanesi (Cezaevi)’nin, Sinop Kırmızısı, Onbinlerin (Hanibal) Dönüşü gibi kimlik kazandıran olaylarla da derinlik kazanacaktır.
Sinop’la ilgili araştırmaların yer aldığı pek çok kaynak incelendiğinde Sinop Arkeoloji Müzesi’nde ve bahçesinde sergilenmekte olan denizden elde edilen kalıntılar da bu anlamda yeterli zenginliğin bulunduğunu göstermektedir
Bu bağlamda Meksika’da bulunan Sualtı Müzesi örnek alınarak Sinop’ta da bir benzeri oluşturulabilecektir.
İnceburun Feneri, Sis Düdüğü, Gazi Bey Kayası, Akliman, Hamsilos, Dalyanlar, Kotra ve Gemi Modelciliği, Helesa gibi tamamlayıcı ürünlerle de desteklenecek olan proje dünyada bir ilk olacak; Denizcilik Eğitimi verilen diğer okulların programlarında da uluslararası anlamda iş imkanı sağlayacak yeni bir açılım olarak yer alabilecektir.
Sualtı Fotoğraf Sanatçısı Sertaç Çelik'in National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 17 bin fotoğrafın arasından ön elemeyi geçerek National Geographic'in 2016 Ajandasına basılan fotoğrafının da sualtı dünyasının Sinop çevresindeki zenginlikler için yeni düşüncelerin yolunu açacağı düşüncesi ile kendisini kutluyorum.
Sinop projeleri kapsamında bu anlamda da bir merkez oluşturulması için desteklerin sağlanması gerekiyor.
Bu kapsamlı zenginliğin Sergiler, Konserler, Konferanslar ile gelişmesini sürdüren etkinlikler ortamının ve bu gelişimin Sinop’ta Dünya Sanatçılarına, Arkeoloji Dünyasına açık bir araştırma merkezi ile desteklenmesinin zamanının geldiğini düşünüyorum.” dedi.