Bir restoranda düzenlenen programa Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, İl Genel Meclis Başkanı Ersin Yaman, AK Parti Sinop İl Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Gürsel Öz, kurum müdürleri, esnaflar ve geçmişten günümüze ahiler katıldı. 2009 yılında Sinop’ta ilk kez başlatılan yılın ahisi seçimlerinden itibaren 2025 yılına kadar seçilen tüm ahiler programa davet edildi. Edinilen bilgiye göre, davetlilerin arasında 50 yılı aşkın süredir esnaflık yapanların da olduğu öğrenildi. Bu yıl Sinop’ta ve Türkiye’de yılın ahisi seçilen Şekerci Mehmet Gürbüz, yılın Sinop’ta ve Türkiye’de Kalfası seçilen Çağdaş Tiryaki ve yılın Çırağı Atakan Özden’e de programda plaket takdim edildi.
Akşam yemeği organizasyonuyla başlayan program, Esnaf Odası Başkanı Haydar Gündoğdu’nun açılış konuşmasıyla devam etti. Ardından Belediye Başkanı Gürbüz, Milletvekili Maviş ve Vali Özarslan sırasıyla birer konuşma yaptı.
Başkan Gündoğdu burada yaptığı konuşmada, ahiliğin önemine değinerek, tüm katılımcılara davetlerine icabetleri için teşekkürlerini iletti.
Ardından konuşan Başkan Gürbüz, çocukluk yıllarında esnaf bir ailenin çocuğu olduğunu anımsatarak; “Sinop’umuzun ahileriyle bir arada olmaktan çok mutlu oldum.” dedi.
Milletvekili Maviş, konuşmasında yılın Ahisi seçilen Mehmet Gürbüz’ün, çocukluğunda dükkanının camlarını süsleyen şekerleriyle büyüdüklerini kaydederek başladığı konuşmasında; “Bizim ahilik geleneğimize baktığımızda, bizim ahilik geleneğimiz bunların çok dışında, temellere dayalı. Ahilik sistemi aslında loncalar dediğimiz, esnaf yapıları dediğimiz, geçmişteki yapısı itibariyle baktığımızda ve bugünkü yapısıyla karşılaştırdığımızda, esnaf odası, esnaf kefalet kooperatifi, sanayi odaları gibi odalara benzettiğimiz o yapı, aslında bir ekonomik yapı olmasının yanı sıra, ahlaki bir öğretiyi taşıyan, ahlaki öğretiyle, ticareti birleştiren sistemin adı.”
Esnaf Odası Başkanı Gündoğdu’ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Özarslan ise; “Değer kıymet bilmezsek, vefalı olmazsak, milletimize veya kurumlarımıza, topluma, büyüklerimizi anmazsak gerek yaşarken gerekse vefatlarından sonra anmazsa o zaman yeni nesil bu değeri nasıl bilsin? Nasıl bu değeri gelecek nesillere aktarabilsin? Kelimeler önemli, duyguların bir ifadesi. Bunun için ben Haydar Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Protokol konuşmaları ardından, plaket takdimine geçildi. Burada geçmişten bugüne kadar Sinop’ta seçilen ahilere plaket takdim edildi. Ebediyete irtihal eden ahilerin ise çocukları programa davet edilerek, plaketler onlara verildi.
Doğukan unutulmadı
Öte yandan programın dikkat çeken bölümleri arasında, bir erkek kuaförü yanında çıraklık yapan, özel gereksinimli Doğukan Bafralı’nın da, Ustası Gökalp Çevik ile birlikte davet edilerek, plaket takdim edilmesi oldu. Bafralı ve Ustası Çevik, plaketlerini Vali Özarslan’ın elinden aldı. Vefa gecesi programı, güzel dilek ve temennilerde bulunulması ardından son buldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: