Kentteki Selçuklu yapılarından biri olan Varoş Hamamı, Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde bulunuyor. Yapının XVIII. Yüzyıl sonlarında onarıldığı ileri sürülüyor. Günümüzde terk edilmiş vaziyette bulunan hamam, çevre kirliliğiyle gün yüzüne çıkıyor. Mahalle sakinleri tarafından zaman zaman etrafında bulunan otlar ve çöpler temizlense de, resmi kaynaklar yoluyla restore edilmesi talep ediliyor.
Kent merkezinde üç adet hamam bulunuyor. Bunlardan bir tanesi aşağı hamam olarak bilinen günümüzde aktif çalışan Turgutlar Hamamı, diğeri Yukarı Hamam olarak bilinen Alaeddin Hamamı, tarihi yapısı bozulmadan bir vakıf tarafından ofis olarak kullanılıyor. Diğeri ise habere konu olan Yeni Mahalle Yalı Sokak’ta bulunan Varoş Hamamı. Günümüzde kaderine terk edilmiş olarak bekliyor.
Varoş Hamamı’nın giriş kısmında bulunan bilgilendirme tabelasında şu ifadelere yer veriliyor; “15. Yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen hamam Selçuklu üslubunu bu tarihlere kadar sürdüren tek yapıdır. 1730’lu yıllarda iç kısmının büyük bir bölümü onarılmıştır. Doğu, batı konumlu, dikdörtgen planlıdır. Güney doğu bölümü dışa çıkıntılıdır. Avlulu ve Külhanlı yapılan hamam kısmı 9 kubbelidir. Düz damlı yapılmış olan külhan bugün yıkılmış durumdadır. Hamam kısmından daha yüksek olan avlunun çatısı da yıkılmıştır. Dış cepheler kesme taşlarla, iç duvarlar tuğla ve molozlarla örtülmüştür.”
Yalı Hamamı’nın kent turizmine katkı sağlaması için restorasyon edilmesini isteyen vatandaşlar; “Sinop’ta böyle yapıların değeri bilinmiyor. Yıllardır çöplük içinde terk edilmiş vaziyette duruyor. Yetkililerin buraya el atmasını istiyoruz. Turizm kentiyiz diye konuşuyoruz ancak elimizdeki değerlerin kıymetini bilmiyoruz.” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: