Sinop, su ürünleri üretiminde Türkiye’nin önde gelen illeri arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye’nin su ürünleri ihracatında stratejik kalemlerden biri olan Türk somonu üretiminde Sinop, 2025 yılında dikkat çekici bir performans sergiledi.

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, ilde 2024 yılında 20 bin 541 ton olan Türk somonu üretiminin, 2025 yılında yüzde 67,81 artışla 34 bin 470 tona yükseldiğini belirterek, Sinop’un denizde Türk somonu üretiminde ülke genelinde lider il olma konumunu sürdürdüğünü ifade etti.
Önlem, midye üretiminde de önemli bir artış yaşandığını vurgulayarak, 2024 yılında 35 ton olan üretimin 2025 yılında 148 tona ulaştığını ve bu alanda da Sinop’un iddialı bir konuma geldiğini söyledi.
Su ürünleri yetiştiriciliğinde uzun vadeli artışa da dikkat çeken İl Müdürü Önlem, 2018 yılında 1.505 ton olan yıllık üretimin 2025 yılı itibarıyla 35 bin 230 tona ulaştığını, böylece 7 yılda yaklaşık 24 katlık bir artış sağlandığını kaydetti.
Fatih Önlem, su ürünleri sektöründe Sinop’un bir üretim merkezi haline gelmesinde ve ülke ekonomisine sağladıkları katkılardan dolayı tüm işletmelere teşekkür etti.


Yorumlar
Kalan Karakter: